Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyskland med fredsplan for Kosovo

Tyskland har utarbeidet en plan for å få slutt på kampene i Kosovo, bekrefter viseutenriksminister Ludger Vollmer til tysk radio.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Joschka Fischer har arbeidet intenst med planen de siste to ukene, sier Vollmer.

Fredsplanen forutsetter tilbaketrekking av alle militære og halvmilitære jugoslaviske styrker, og utplassering av en flernasjonal fredsbevarende styrke. Styrken skal ledes av NATO, men ha et FN-mandat, opplyser Vollmer.

Planen, som inneholder tre faser, er allerede drøftet i NATOs råd, skriver avisen Süddeutsche Zeitung. Planen går ut på at NATO skal stanse alle angrep i 24 timer hvis Jugoslavias president Slobodan Milosevic begynner tilbaketrekking av styrker fra Kosovo.

NATOs aksjoner skal så bli avblåst når alle jugoslaviske soldater er trukket ut av provinsen, innen en bestemt tidsfrist.

Den kosovoalbanske frigjøringshæren UCK skal være i beredskap og overholde en våpenhvile inntil en flernasjonal fredsstyrke rykker inn. Deretter skal avvæpningen av UCK begynne.

Viseutenriksminister Vollmer vil ikke opplyse når planen skal legges fram. EU-ledere skulle møtes i Brussel senere onsdag for å diskutere reformer i EU-kommisjonen, men det var ventet at Kosovo ville stå høyt på dagsorden. Ifølge den britiske avisen Guardian, som siterer anonyme kilder, vil forbundskansler Gerhard Schröder bruke toppmøtet til å lansere den tyske planen, som i sterkere grad også vil bringe FN tilbake på banen.

Tyskland skal ha utarbeidet sin plan i nært samarbeid med FN. Generalsekretær Kofi Annan er i Brussel onsdag. Schröder har invitert Annan til møtet med EU-toppene onsdag, for å diskutere politiske initiativer for en fredelig løsning på Kosovo-krisen.

(NTB)