Tyskland nekter å støtte sine allierte i Libya

Flere setter spørsmålstegn ved landets evne til å spille en internasjonal rolle.

GÅR SIN EGEN VEI: Forbundskansler Angela Merkel vil ikke være med på det allierte laget under Libya-aksjonen. Foto: ODD ANDERSEN/AFP/SCANPIX
GÅR SIN EGEN VEI: Forbundskansler Angela Merkel vil ikke være med på det allierte laget under Libya-aksjonen. Foto: ODD ANDERSEN/AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FRANKFURT (Dagbladet): På grunn av press på flere områder foran det regionale valget i Tyskland bryter forbundskansler Angela Merkel den vanlige solidariteten med viktige allierte i Nato og EU.

Krig og kjernekraft er spesielt områder Merkel skyr foran valget. Hun har blant annet gått ut og sagt at jo tidligere Tyskland kommer seg ut av kjernekraftindustri, jo bedre.

Hindrer Nato-kommando Men Tyskland er samtidig, sammen med Tyrkia, det største hindret for at Nato vil ta ledelsen over den internasjonale operasjonen i Libya.

Tyskland avsto fra å stemme i FN sikkerhetsråd 17. mars, da rådet med 10 av de 15 medlemslandene ga grønt lys for å opprette en flyforbudssone og ta i bruk andre nødvendige midler for å beskytte sivilbefolkningen i Libya.

Merkel nekter dermed å samarbeide med Storbritannia og Frankrike, Tysklands hovedallierte i Europa. Ifølge dagens International Herald Tribune setter flere nå spørsmålstegn ved landets evne til å spille en viktig rolle internasjonalt.

- Har mistet all troverdighet Men avgjørelsen om å avstå fra å stemme i FNs sikkerhetsråd har blitt heftig kritisert på hjemmebane av både opposisjon og Merkels partifeller.

Tidligere visekansler og utenriksminister Joschka Fischer er blant Merkels kritkere.

- Tyskland har mistet sin troverdighet i FN og Midtøsten. Tyskland håp om en fast plass i FNs sikkerhetsråd har blitt knust, skriver han i et innlegg i tirsdagens utgave av Süddeutsche Zeitung.

- En farse Også tidligere generalinspektør i Bundeswehr, den høyest rangerte i Tysklands forsvar, Klaus Neumann, er også krass i kritikken.

- Tysklands håp om en fast plass i Sikkerhetsrådet er begravd. Til og med ideen om en plass i EU er skadet. Tyskland har gjort ideen om en felles utenrikspolitikk for EU til en farse, skriver han i økonomiavisa Handelsblatt.

Men Frankrikes president Nicolas Sarkozy drev nok visjonene om en felles EU-politikk enda lenger fra hverandre da han i Paris anerkjente opprørsrådet i Benghazi som landets legitime myndighet.

Ruprecht Polenz (CDU), formann i utenrikskomiteen i underhuset i Forbundsdagen har refset sin egen partileder Merkel og avgjørelsen om å avstå fra å stemme om Libya som et «katastrofalt signal», ifølge Der Spiegel.

STEMTE IKKE: Fra Sikkerhetsrådets avstemming om Libya-resolusjonen for ei uke siden. I likhet med Kina, Russland, Brasil og India avsto Tyskland fra å stemme. Foto: JESSICA RINALDI/REUTERS/SCANPIX
STEMTE IKKE: Fra Sikkerhetsrådets avstemming om Libya-resolusjonen for ei uke siden. I likhet med Kina, Russland, Brasil og India avsto Tyskland fra å stemme. Foto: JESSICA RINALDI/REUTERS/SCANPIX Vis mer