Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyskland rystes av korrupsjon

Tysk politikk er rystet inn til grunnvollene. I går ble generalsekretæren i det konservative partiet (CDU) tvunget til trekke seg på grunn av mistanker om korrupsjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Mange andre politikere frykter nå tilsvarende avsløringer.

Balladen startet under kristeligdemokratenes (CDU) landsmøte i Düsseldorf for to uker siden, der en lokal representant ble tvunget til å oppgi alle verv i partiet. Han hadde mottatt 60 000 euro i honorar fra tysklands største kraftprodusent, RWE.

-  Korrupsjon, brølte generalsekretær Lauritz Meyer.Men pipa fikk en annen låt, da det i helga kom fram at han sjøl også hadde fått penger fra RWE, hvor han før var ansatt.

Trakk seg

Først så det ut som Meyer «bare» hadde fått 10 000 kroner i året i avslag på sin private strømregning. Så ble det klart at RWE også hadde betalt ham om lag 400 000 kroner i løpet av de par første åra etter at han sluttet i jobben. I går ble tallet korrigert til ca. en million kroner.

Da hadde Meyer allerede forsøkt å komme seg ut av kattepina og forklaringsnøden ved å donere et tilsvarende beløp til et godt formål.Men verken bønner eller sterk støtte fra CDU-formannen Angela Merkel kunne få velgerne og partiets fotfolk til å slå en strek over saken. Ved middagstider forkynte Lauritz Meyer at han trakk seg.

Mye tyder på at den foreløpige hoderullinga bare er en sped begynnelse.

Tysk presse melder nå at RWE har ytterligere 40 politikere på lønningslista. Det skal dreie seg som folk fra både Sosialdemokratene og CDU.Et åpent spørsmål er selvsagt hvorvidt det handler om å betale folkevalgte i sentrale posisjoner, slik at de spiller med på laget til de store energileverandørene, når viktige spørsmål skal behandles i de enkelte delstatsparlamentene og i Forbundsdagen.

Tar imot store beløp

Tyske parlamentarikere har ikke plikt til å offentliggjøre inntektene sine. Det er imidlertid en kjent sak at mange av dem tar imot til dels store beløp fra sterke interessegrupper, som fagbevegelse og storindustri. Da heter det gjerne at det handler om betaling for konsulentarbeid.

Meyer-saken kan vise seg å få alvorlige konsekvenser for alle de demokratiske partiene. I 2005 skal det avholdes delstatsvalg som får direkte konsekvenser for politikken på landsplan og vil gi en pekepinn foran det nasjonale valget om to år.

Allerede nå spår observatører at velgernes reaksjon kan bli en massiv forflytning mot den ekstreme høyresida.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media