Plastposeforbud

Tyskland skal forby plastposer

Departementet arbeider med å utforme den nye loven, bekrefter klimaministeren.

FORBUD: Den tyske klimaministeren jobber med et forbud mot bruk av plastposer. Foto: Michael Gottschalk / AFP / NTB Scanpix
FORBUD: Den tyske klimaministeren jobber med et forbud mot bruk av plastposer. Foto: Michael Gottschalk / AFP / NTB ScanpixVis mer

Tyske myndigheter er i gang med å forberede et forbud mot plastposer, melder nyhetsbyrået Reuters.

Klimaminister Svenja Schultze bekreftet søndag at hennes departement jobber med å forberede en lov, ettersom frivillige avtaler med næringslivet for å redusere bruken ikke har ført til ønskede resultater.

Målet er ifølge Schultze å få en slutt på «bruk og kast-samfunnet», men ministeren ga ingen klar tidslinje for når et eventuelt forbud vil bli innført.

Har redusert bruken

Det er nå tre år siden den tyske regjeringen inngikk en avtale med detaljhandelen om å redusere bruken av plastposer, ved å blant annet ta betalt for posene. Avtalen er frivillig, og ikke juridisk bindende.

Det samme gjelder avtalen som ble innført i fjor her til lands. For ganske nøyaktig ett år siden økte prisen på plastposene i dagligvarehandelen fra 99 øre til 1,60 kroner, der butikkene betaler inn 50 øre per pose til Handelens Miljøfond.

Pengene brukes eksempelvis til holdningskampanjer, opprydding, forskning og utvikling og tiltak for å øke bruken av gjenvunnet og biobasert plast, ifølge Virke.

Ifølge det tyske Miljødepartementet er bruken av plastposer i redusert med 64 prosent siden 2015.

Plastposer utgjør riktignok bare én prosent av plastemballasjen i landet. Derfor ønsker Schultze også å få til en avtale med næringslivet om å redusere plastemballasje for frukt og grønnsaker, skriver Deutsche Welle.

Uenighet

Annegret Kramp-Karrenbauer, leder for Angela Merkels kristendemokratiske parti CDU, støtter ikke en eventuell lov på nåværende tidspunkt, og mener frivillige tiltak er å foretrekke.

- Hvis det ikke fungerer, kan vi snakke om forbud, sa hun søndag, ifølge Deutsche Welle.

I slutten av mars ble det kjent at EU forbyr engangsplast som q-tips, sugerør, plastbestikk og andre engangsartikler av plast. Forbudet ventes å bli innført fra og med 2021.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) har også gitt i oppdrag til Miljødirektoratet å utarbeide en forskrift der målet er å få et tilsvarende forbud ut på høring i høst, og fastsette norsk forskrift våren 2020.

Generalsekretær Bård Vegar Solhjell i WWF Verdens naturfond er positiv til regjeringens initiativ, men har tidligere påpekt overfor Dagbladet at forslaget ikke pålegger produsentene et tydelig nok ansvar.

- WWF krever et obligatorisk produsentansvar for alle plastprodusenter innen 2021. Uten dette har vi ikke tilstrekkelig mulighet til å styre plastkretsløpet i en bærekraftig retning. Skal Norge lykkes med sin nullvisjon for plast i havet, trenger vi kontroll på mer enn engangsplast.