Tyskland slår tilbake mot Erdogan: - Over grensa

Sier uttalelsene er sjokkerende. 

- VI ER IKKE DUMME: Den tyske utenriksministeren sier han at har vært i kontakt med den tyrkiske utenriksministeren angående Erdogans uttalelser om Merkel. Foto: AP / NTB Scanpix
- VI ER IKKE DUMME: Den tyske utenriksministeren sier han at har vært i kontakt med den tyrkiske utenriksministeren angående Erdogans uttalelser om Merkel. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tålmodigheten er i ferd med å renne ut for Tyskland. Utenriksministeren mener Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan går for langt med sine nazianklager.

- Vi er tolerante, men vi er ikke dumme, sier den tyske utenriksministeren Sigmar Gabriel til avisa Passauer Neue Presse etter at Erdogan søndag beskyldte statsminister Angela Merkel personlig for å bruke nazimetoder.

- Derfor har jeg fortalt min tyrkiske kollega klart og tydelig at en grense er blitt overtrådt her, sier han og legger til at uttalelsene om Merkel er sjokkerende.

Tyrkiske myndigheter viser ingen tegn til å ville dempe spenningsnivået i den svært opphetede ordstriden som har rast mellom Ankara og flere EU-land i ukevis.

«Spesielt Merkel»

Bakgrunnen er blant annet at tyske, nederlandske og østerrikske myndigheter har nektet tyrkiske ministre å drive valgkamp foran folkeavstemningen der Erdogan ber om mer makt.

Presidenten svarte med å anklage både den tyske og den nederlandske regjeringen for å oppføre seg som nazister. Det vakte avsky i Berlin, Amsterdam og EU for øvrig. Søndag gjentok Erdogan anklagen, men denne gangen rettet mot Tysklands statsminister personlig.

- Når vi kaller dem nazier, blir de utilpass. De samler seg i solidaritet. Spesielt Merkel, sa presidenten i en TV-sendt tale.

- Men du benytter akkurat nå nazimetoder, sa Erdogan med henvisning til den tyske statsministeren.

Valgkampsak

Erdogan har gjort det fiendtlige forholdet til Europa til en hovedsak i valgkampen fram mot 16. april. Da skal tyrkere stemme ja eller nei til en grunnlovsendring som skal gi ham mer makt.

For å sikre ja-flertall kan Erdogan bli avhengig av stemmer fra de mange millioner tyrkerne som bor i Tyskland og andre europeiske land.

I søndagens tale sa Erdogan at krisen i forholdet til Europa de siste dagene har vist at «et nytt kapittel har startet i den pågående kampen mot landet vårt».

Han hevdet at «gasskamre og konsentrasjonsleirer» igjen kan bli virkelighet, men at «de tør ikke det». Det var ikke klart nøyaktig hvem Erdogan refererte til i den sammenheng.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer