Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyskland slukket lyset i protest mot antiislam-demonstranter

Flombelysningen ved Brandenburger Tor og Kölnerdomen ble skrudd av og Pegida-demonstrantene ble etterlatt i mørket.

PROTEST: Flombelysningen på utsiden av Kölnerdomen ble skrudd av i protest mot de antiislamske demonstrantene som i kveld marsjerer i tyske gater for ellevte mandag på rad. Foto: OLIVER BERG / EPA
PROTEST: Flombelysningen på utsiden av Kölnerdomen ble skrudd av i protest mot de antiislamske demonstrantene som i kveld marsjerer i tyske gater for ellevte mandag på rad. Foto: OLIVER BERG / EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rostock, Stuttgart, Hamburg, München, Würzburg, Kassel, Marburg, Münster, Berlin, Dresden og Köln.

I disse elleve tyske byene demonstrerer i kveld titusenvis av tyskere i den stadig voksende bevegelsen «Pegida», som betyr noe sånt som "Patriotiske européere mot islamisering av Vesten".

BAKGRUNN: Tysk orkan fra høyre

I dag er det ventet opp mot 20 000 demonstranter i gatene i en rekke tyske byer, men de får selskap av tusenvis av motdemonstranter.

Kansler Angela Merkel advarte mot og kritiserte bevegelsen i sin nyttårstale, og tyske kirkeledere har gjort det samme. I dag ble alt lys i og utenfor den mektige Kölnerdomen skrudd av i protest - det samme skjedde på Brandenburger Tor i hovedstaden Berlin, hvor Pegida i kveld marsjerte for første gang.

En rekke bedriftsbygg og idrettsanlegg har flere steder fulgt samme eksempel.

Vil forsvare «tysk kultur» Hver mandag siden oppstarten i Desden i oktober i fjor, da omlag 350 personer deltok, har bevegelsen samlet styrke og blitt en massemønstring. 22. desember deltok 17 500 personer, og underveis har de islamkritiske slagordene og de vaiende, tyske flaggene spredt seg til en rekke tyske byer.

Mange av Pegidas tilhengere er vanlige borgere, men gruppen støttes også av nynazistiske grupper og høyreorienterte fotballpøbler, samt det høyreorienterte og EU-skeptiske partiet AfD (Alternativ for Tyskland) og andre innvandringskritikere.

Et av hovedbudskapene som kan leses på de mange plakatene demonstrantene bærer, er at tysk kultur må forsvares. Bevegelsens støttespillere frykter at muslimsk innvandring setter tyske verdier i fare.

Bevegelsen har publisert et manifest der det redegjøres for standpunktene. Asylsøkere som flyter fra krig og religiøs forfølgelse er velkomne. Samtidig krever det strammere innvandringspolitikk, mer effektiv integrering, samt hurtigutsendelse av kriminelle asylsøkere.

Rekordinnvandring I en meningsmåling gjennomført av det tyske nyhetsmagasinet Stern, svarer hver tredje spurte at de støtter Pegida-marsjene. Hver åttende tysker ville deltatt i en marsj som holdes i deres hjemby, viser målingen.

En av beveggrunnene for bevegelsen, er frustrasjon med det mange mener er uansvarlig tysk asyl- og innvandringspolitikk.

I 2014 mottok landet flere enn 200 000 asylsøknader. Og i 2013 kom flere enn 450 000 innvandrere til Tyskland, ifølge Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), som peker på at dette er en økning for det fjerde året på rad.

PROTEST: Det var i kveld ventet flere enn 20 000 antiislamske demonstranter i en rekke tyske byer, og for første gang siden demonstrasjonene startet i Dresden for fire måneder siden, var det varslet opptog i hovedstaden Berlin - som svarte med å slukke lysene på Brandenburger tor i protest. Foto: RAINER JENSEN / AFP
PROTEST: Det var i kveld ventet flere enn 20 000 antiislamske demonstranter i en rekke tyske byer, og for første gang siden demonstrasjonene startet i Dresden for fire måneder siden, var det varslet opptog i hovedstaden Berlin - som svarte med å slukke lysene på Brandenburger tor i protest. Foto: RAINER JENSEN / AFP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media