EKSPLOSJON: Ambassade-bydelen i Kabul blant de mest sikrede i verden. Over 90 drepte og 350 skadde. Video: CNN. Vis mer

Terroraksjonen i Kabul

Tyskland stanser utsending av afghanere. Det gjør ikke Norge

Gårsdagens terroraksjon i Afghanistan endrer ikke Norges vurdering av sikkerheten i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge fortsetter å sende afghanere ut av landet. Det opplyser Utlendingsnemda, UNE, til Dagbladet. Andre land, som Tyskland, har en annen vurdering, og har midlertidig stanset tilbakesending av asylsøkere som ikke har fått opphold, på grunn av terroraksjonen i går.

Tyske myndigheter vurderer sikkerheten som for dårlig til å sende dem tilbake nå.

Skeptiske

Det er terroraksjonen i Afghanistans hovedstad Kabul i går som på ny reiser spørsmålet om sikkerheten i Afghanistan. Gårsdagens terroraksjon har så langt tatt livet av mer enn 90 mennesker, mens rundt 400 er såret, mange med livstruende skader.

- Det er med stor skepsis at vi ser at norske myndigheter fortsetter å sende afghanske asylsøkere som har fått avslag tilbake til utrygge områder i Afghanistan. De henvises til internflukt, men for mange vil et slikt alternativ ikke være reellt, sier pressekontakt Jon Ole Martinsen i Norsk organisasjon for asylsøkere, NOAS, til Dagbladet.

Setter liv i fare

Han påpeker også at selv om sikkerhetssituasjonen i Afghanistan har forverret seg drastisk de siste årene, har antall innvilgelser av asyl minsket i Norge. Dette skyldes blant annet endringene som Stortinget innførte i fjor der de fjernet rimelighetshensynet som betyr at man kan henvises til internflukt.

Det betyr at en flyktning som hører hjemme i den veldige utsatte Helmand-provinsen, for eksempel kan sendes tilbake til Kabul. Men hvis han eller hun ikke får jobb eller kjenner noen der, kan de likevel bli tvunget tilbake til Helmand-provinsen, en provins de i utgangspunktet ikke ville bli sendt tilbake til fra Norge.

Norge er ifølge NOAS det eneste landet i EU og EØS som følger denne praksisen. Konsekvensen av den politikken er at vi risikerer å sette liv i fare ved retur.

Martinsen hadde foretrukket en tysk reaksjon, der man stanser utsendelsen, og vurderer sikkerhetssituasjonen på nytt i lys av den verste terroraksjonen på mange år i Afghanistan.

- Det har skjedd en gradvis forverring av sikkerhetssituasjonen i landet, sier Martinsen.

Forsvarsløst

Terroraksjonen skjedde innenfor Kabuls «grønne sone», sonen med størst sikkerhet i hele Afghanistan. Det er her de utenlandske ambassadene og for eksempel Nato-hovedkvarteret i Afghanistan ligger.

Og det er fra kilder i denne «grønne sonen» det afghanske regimet finansierer sin eksistens. Når terrorister kan slå til med slik tyngde her, er resten av landet langt på vei forsvarsløst.