SPENT: Aktivister fra Greenpeace gjorde seg synlige på toppen av Brandenburger Tor  i går mens forhandlingene pågikk. Foto: AP/dapd/Michael Gottschalk
SPENT: Aktivister fra Greenpeace gjorde seg synlige på toppen av Brandenburger Tor i går mens forhandlingene pågikk. Foto: AP/dapd/Michael GottschalkVis mer

Tyskland stenger atomkraftverkene innen 2022

Ble enige hos Merkel i natt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyske regjeringen er enig om å stenge alle atomkraftverkene i landet innen 2022, opplyser miljøvernminister Norbert Röttgen.

De fleste av kraftverkene skal være ute av drift i 2021, men tre av dem skal holdes i reserve i ytterligere ett år i tilfelle av kraftmangel.

Enigheten ble oppnådd på et møte mellom lederne for koalisjonspartiene natt til mandag på kontoret til statsminister Angela Merkel i Berlin.

Lederne for de tre partiene CDU, CSU og FDP satt sammen med forbundskansleren i forhandlinger om saken i tolv timer før de endelig ble enige.

Også lederne for de to viktigste opposisjonspartiene, SPD og De grønne, ble konsultert i løpet av samtalene.

Regjeringen bøyer seg med vedtaket for den massive frykten blant tyske velgere for at Tyskland skal rammes av en atomulykke, en frykt som er styrket etter ulykken i Fukushima etter tsunamien i Japan.

Men næringslivsledere som støtter den konservative regjeringen, advarer om at beslutningen kan resultere i kraftmangel som kan lamme tysk industri.

Tyskland blir med vedtaket det første større i-landet som oppgir atomkraft. De sju eldste kraftverkene ble stengt allerede umiddelbart etter ulykken i Japan.

Partilederne ble enige om stengningen etter at et panel bestående av biskoper, partiledere og andre samfunnstopper lørdag anbefalte å stenge atomkraftverkene i løpet av de neste ti årene.

Panelets detaljerte forslag for å erstatte de 22 prosentene av energien som atomkraftverkene står for i Tyskland, blir offentliggjort mandag. Blant forslagene er bygging av gasskraftverk og vindmølleparker.
(NTB)