Tyskland truer kampen mot meslinger

Mangelfullt vaksineringsarbeid setter utryddelsen av meslinger i Europa i fare.

. 15 måneders kontroll for barn på helsestasjon i Drammen.
AU!: I Norge står kampen mot meslinger sterkt. Dessverre svikter det i andre land. Her får en stakkar MMR sprøytemot meslinger og røde hunder. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIX .
. 15 måneders kontroll for barn på helsestasjon i Drammen. AU!: I Norge står kampen mot meslinger sterkt. Dessverre svikter det i andre land. Her får en stakkar MMR sprøytemot meslinger og røde hunder. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mangelfullt vaksineringsarbeid setter utryddelsen av meslinger i Europa i fare. Mens Norge, Finland og Island ligger godt an, halter en rik velferdsstat som Tyskland etter, sier fagfolk.

Ifølge forskeren Mark Muscat meldte de 27 EU-landene samt Norge, Island, Sveits, Kroatia og Tyrkia i løpet av 2006 og 2007 om til sammen 12.132 tilfeller av meslinger. 85 prosent av disse ble registrert i Romania, Tyskland, Storbritannia, Italia og Sveits.

I disse landene er ikke mange nok barn vaksinert, heter det i en studie Muscat og hans kolleger ved det statlige vaksineinstituttet i København har offentliggjort i det britiske legetidsskriftet The Lancet. Meslinger skal etter planen være utryddet i Europa innen 2010.

Verdens helseorganisasjon WHO anbefaler en totrinns vaksine som skal gis til minst 95 prosent av alle barn. Men i en rik velferdsstat som Tyskland lå andelen i tidsrommet 1996 til 2003 på rundt 70 prosent, uten å vise særlige tegn til økning.

Meslinger er svært smittsomt, og inntil vaksine ble tatt i bruk på 1980-tallet, var denne barnesykdommen regnet som farlig. Den kan gi kraftige utslett og føre til komplikasjoner som lungebetennelse, bronkitt og mellomørebetennelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer