. 15 måneders kontroll for barn på helsestasjon i Drammen.
AU!: I Norge står kampen mot meslinger sterkt. Dessverre svikter det i andre land. Her får en stakkar MMR sprøytemot meslinger og røde hunder. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIX .
. 15 måneders kontroll for barn på helsestasjon i Drammen. AU!: I Norge står kampen mot meslinger sterkt. Dessverre svikter det i andre land. Her får en stakkar MMR sprøytemot meslinger og røde hunder. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIX .Vis mer

Tyskland truer kampen mot meslinger

Mangelfullt vaksineringsarbeid setter utryddelsen av meslinger i Europa i fare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mangelfullt vaksineringsarbeid setter utryddelsen av meslinger i Europa i fare. Mens Norge, Finland og Island ligger godt an, halter en rik velferdsstat som Tyskland etter, sier fagfolk.

Ifølge forskeren Mark Muscat meldte de 27 EU-landene samt Norge, Island, Sveits, Kroatia og Tyrkia i løpet av 2006 og 2007 om til sammen 12.132 tilfeller av meslinger. 85 prosent av disse ble registrert i Romania, Tyskland, Storbritannia, Italia og Sveits.

I disse landene er ikke mange nok barn vaksinert, heter det i en studie Muscat og hans kolleger ved det statlige vaksineinstituttet i København har offentliggjort i det britiske legetidsskriftet The Lancet. Meslinger skal etter planen være utryddet i Europa innen 2010.

Verdens helseorganisasjon WHO anbefaler en totrinns vaksine som skal gis til minst 95 prosent av alle barn. Men i en rik velferdsstat som Tyskland lå andelen i tidsrommet 1996 til 2003 på rundt 70 prosent, uten å vise særlige tegn til økning.

Meslinger er svært smittsomt, og inntil vaksine ble tatt i bruk på 1980-tallet, var denne barnesykdommen regnet som farlig. Den kan gi kraftige utslett og føre til komplikasjoner som lungebetennelse, bronkitt og mellomørebetennelse.

(NTB)