RISIKERER UKONTROLLERT KONKURS:  Statsminister i Hellas, Lukas Papademos, har ikke klart å få landet sitt til å oppfylle EUs krav for å få mer krisehjelp. Nå foreslår Tyskland at EU skal bestemme over ham. Michael Probst / AP Photo
RISIKERER UKONTROLLERT KONKURS: Statsminister i Hellas, Lukas Papademos, har ikke klart å få landet sitt til å oppfylle EUs krav for å få mer krisehjelp. Nå foreslår Tyskland at EU skal bestemme over ham. Michael Probst / AP PhotoVis mer

Tyskland vil la EU styre gresk finanspolitikk

Fordi Helles fremdeles ikke klarer å oppfylle EUs krisehjelpkrav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyskland foreslår å gi EU myndighet til å overstyre alle politiske beslutninger i Hellas som påvirker landets statsbudsjett, ifølge kilder i Brussel.

Avisa Financial Times har fått tilgang til en kopi av forslaget. Meningen er å utnevne en ny europeisk «budsjettkommissær» som skal kontrollere alle beslutninger som påvirker statsbudsjettet i betydelig grad.

Bakgrunnen for det oppsiktsvekkende forslaget er de store økonomiske problemene i Hellas. Underskuddet på statsbudsjettet er fortsatt stort, og landet har ikke oppfylt EUs krav for å gi Hellas mer økonomisk krisehjelp.

«Hellas må akseptere å overgi suvereniteten over budsjettet til det europeiske nivået for en viss periode», heter det i forslaget.

En kilde i EU-hovedstaden Brussel bekrefter overfor nyhetsbyrået Reuters at forslaget er lagt fram av Tyskland. En tjenestemann i det greske finansdepartementet avviser imidlertid at noen av eurolandene har foreslått å la EU overta ansvaret for gresk finanspolitikk.

Hellas ligger for tiden i forhandlinger med banker og andre private finansinstitusjoner som har godtatt å slette deler av den greske statsgjelden.

Partene er foreløpig ikke enige om hvor store tap bankene skal ta.

Hvis ikke forhandlingene gir resultater i løpet av kort tid, så risikerer Hellas en såkalt ukontrollert konkurs. En avtale med de private kreditorene er også et av EUs krav for å gi Hellas mer krisehjelp.

(NTB)