Tyskland vraker Dublin-avtalen for å ta i mot syrere

Som første EU-land har Tyskland sluttet å returnere syriske asylsøkere til deres første ankomstland i Unionen.

SKIFTER POLITIKK:  Tyskland og Angela Merkel vil ikke benytte seg av Dublin-avtalen, melder landets migrasjons- og asyldirektorat. Merkel her i et møte med Norges statsminister, Erna Solberg. Foto: Jascques Hvistendahl
SKIFTER POLITIKK: Tyskland og Angela Merkel vil ikke benytte seg av Dublin-avtalen, melder landets migrasjons- og asyldirektorat. Merkel her i et møte med Norges statsminister, Erna Solberg. Foto: Jascques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dublin-avtalen slår fast at asylsøknader skal behandles i det EU-landet asylsøkerne først ankom. Den muligheten har imidlertid Tyskland sluttet å benytte seg av, opplyser landets migrasjons- og asyldirektorat.

Dette på et tidspunkt som rekordmange migranter kommer til Europa.

- For EU-kommisjonen er dette en anerkjennelse av at vi ikke kan la medlemslandene ved de ytre grensene håndtere det store antallet asylsøkere alene, sier kommisjonens talskvinne Natasha Bertaud.

Millioner på flukt Krigen i Syria har drevet over 4 millioner mennesker på flukt til nærområdene, og bidratt til en stor økning i migranter som krysser Middelhavet til Europa.

I årets sju første måneder ble 57 syrere uttransportert fra Norge i henhold til Dublin-avtalen, ifølge Politiets utlendingsenhet.

Avtalen betyr i praksis at land som Hellas og Italia mottar store mengder søknader fra migranter.

Antallet som har tatt seg over Middelhavet til de to landene så langt i år nærmer seg 300.000, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Over 2.370 har mistet livet på veien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.