VIL HØRE SNOWDEN: Det har vært demonstrasjoner i Berlin for at Edward Snowden skal bli innkalt som vitne i den tyske etterforskningen av USA-avlytting av Angela Merkel. Foto: AFP / NTB scanpix
VIL HØRE SNOWDEN: Det har vært demonstrasjoner i Berlin for at Edward Snowden skal bli innkalt som vitne i den tyske etterforskningen av USA-avlytting av Angela Merkel. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

Tyskland vurderer avhør av Snowden og amerikanske etterretningskilder

Etterforsker USA-avlytting av Angela Merkel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tysk politi kan komme til å avhøre både Edward Snowden og amerikanske etterretningskilder i etterforskningen av USAs avlytting av Angela Merkel.

Det var dokumenter fra den spionsiktede varsleren Edward Snowden som avslørte avlyttingen av den tyske statsministeren. Tysk påtalemyndighet opplyste onsdag at det er innledet etterforskning i saken.

- Jeg har informert justiskomiteen i Forbundsdagen om at jeg har iverksatt innledende etterforskning av avlyttingen av statsministerens mobiltelefon, sier den tyske riksadvokaten Harald Range.

Slapp nyheten like før Obama-møte Nyheten kom kun få timer før Merkel og USAs president Barack Obama skulle møte hverandre i forbindelse med G7-toppmøtet i Brussel.

På en pressekonferanse i Berlin bekreftet Range at det kan bli aktuelt å avhøre Snowden og amerikanske etterretningsansatte.

- Vi gjør dette steg for steg, sier Range.

Tyske medier avslørte i oktober i fjor at den amerikanske etterretningstjenesten NSA hadde avlyttet Merkels mobiltelefon i flere år.

Irritert Merkel Også flere andre internasjonale toppledere hadde i en årrekke blitt overvåket av NSA.

Merkel selv var tydelig opprørt over avsløringene.

- Å spionere på venner, det gjør man bare ikke, sa hun dagen etter at avlyttingen ble kjent. Hun ringte deretter sporenstreks til Obama for å få en forklaring.

Obama på sin side forsikret via en talsmann at «USA ikke overvåker Merkel og vil heller ikke gjøre det». Talsmannen unnlot imidlertid å si om USA hadde avlyttet Merkel tidligere, noe som ikke gikk ubemerket hen.

Tysk etterretning Snowden-avsløringene røpet også at NSA har overvåket datatrafikk og flere hundre millioner telefonsamtaler over hele verden.

Den tyske Forbundsdagen har allerede nedsatt et utvalg som skal granske omfanget av NSAs spionasje mot tyske politikere og andre statsborgere. Utvalget forsøker også å finne ut om tysk etterretning på noen måte bisto NSA.

(NTB)

SKAL ETTERFORSKE: Den tyske riksadvokaten Harald Range har en svært krevende jobb foran seg. Foto: AFP / NTB scanpix
SKAL ETTERFORSKE: Den tyske riksadvokaten Harald Range har en svært krevende jobb foran seg. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer