- Tysklands dummeste bank

Overførte 2,5 milliarder til konkursbegjærte Lehman Brothers.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tabloidavisa Bild Zeitung kaller i dag KfW «Tysklands dummeste bank».

Den statlig eide banken overførte 300 millioner euro, rundt 2,5 milliarder kroner, til Lehman Brothers - samme dag som den amerikanske banken hadde begjært seg selv konkurs.

«Hvordan kan dette skje?» spør avisa og konkluderer med at saken er en «gigantisk skandale».

- Hoder vil rulle

Den tyske finansministeren er også rystet og lover at saken vil få konsekvenser for de involverte.

- Dette er utrolig. Vi forventer at vi får en rask avklaring om hva som har skjedd. Hoder vil rulle! sa finansministeren til pressen i dag.

Banken har vært sparsommelig med detaljer om årsaken til tabbeoverføringen. Overfor media henviser de til pågående interne undersøkelser. 

De har imidlertid sendt ut et presseskriv der de opplyser at pengene ble overført automatisk som del av en bytteavtale basert på en langvarig kontraktforpliktelse.

- HODER VIL RULLE:  Minister for økonomi Michael Glos (t.v.) og finansminister Peer Steinbrück lover at tabben vil få konsekvenser for de involverte. Foto: EPA/PEER GRIMM
- HODER VIL RULLE: Minister for økonomi Michael Glos (t.v.) og finansminister Peer Steinbrück lover at tabben vil få konsekvenser for de involverte. Foto: EPA/PEER GRIMM Vis mer

Styret i møter

USA våknet til nyheten om at den 158 år gamle finansinstitusjonen Lehman Brothers måtte slå seg konkurs mandag 15. september. Men allerede før helgen var det kjent at banken hadde store problemer.

Dette skyldes i hovedsak at banken har investert stort i det kriserammede amerikanske eiendomsmarkedet. Storbankens fall satte virkelig fart i de siste dagers finansuro. Den automatiske overføringen fra KfW skal ha skjedd etter at konkursen var kjent, og pengene forsvinner i dragsuget av konkursboet.

Styret i banken har i dag sittet i møter, blant annet med finansministeren. Kjempetabben har trolig vært høyt på agendaen.

- Tysklands dummeste bank
KFW: For øyeblikket et av Tysklands dårligste merkenavn.