Tysklands forsvarsminister beskyldt for plagiat

I doktoravhandling fra 2006.

ANKLAGES:  Karl-Theodor zu Guttenberg. Foto: AP Photo/Michael Sohn/Scanpix
ANKLAGES: Karl-Theodor zu Guttenberg. Foto: AP Photo/Michael Sohn/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tysklands forsvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg kan ha gjort seg skyldig i plagiat i sin doktoravhandling fra 2006, ifølge tyske aviser. - En fantasifull anklage, sier Guttenberg selv.

Guttenberg har ord for ord skrevet av en passasje fra en nyhetsartikkel og en annen passasje fra et offentlig foredrag uten å oppgi kilde, skriver Süddeutsche Zeitung. I tillegg er andre kilder feilaktig oppgitt i doktorgradsavhandlingen, ifølge avisa.

Ifølge en annen avis, Frankfurter Allgemeine Zeitung, ser en passasje i innledningen til avhandlingen dessuten ut til å være avskrift fra en artikkel som statsviter Barbara Zehnpfennig har skrevet.

- Det forbløffer meg at han kan ha gjort noe slikt. Moralsk sett er det et grovt brudd på den akademiske integriteten, og politisk sett er det simpelthen ualminnelig dumt, sier professoren til avisa.

Selv avviser Guttenberg anklagene.

- Påstandene om plagiat i min avhandling er fantasifulle, sier han.

Blir gransket Guttenberg har lenge vært en av Tysklands mest populære politikere, og han blir often nevnt som en aktuell kandidat til å overta som statsminister etter Angela Merkel, men den siste tida har kritikken mot ham vært økende som følge av problemer i det tyske forsvaret.

Påstandene om plagiat vil nå bli gransket, og Merkels pressetalsmann sier statsministeren vil avvente universitetsmyndighetenes vurdering av saken.

Guttenberg fikk i sin tid toppkarakter for doktorgradsavhandlingen. Men han kan miste utmerkelsen dersom han blir kjent skyldig i fusk.

Ifølge ombudsmann Diethelm Klippel gikk alt riktig for seg da doktorgradsavhandlingen i sin tid ble vurdert. Han satt i kommisjonen som mottok avhandlingen og skal nå undersøke anklagene om plagiat.

Vil rette feil Karl-Theodor zu Guttenberg leverte sin doktorgradsavhandling ved Universität Bayreuth i 2006. I 2009 ble den publisert under tittelen «Grunnlov og grunnlovstraktat: Grunnlovsutvikling i USA og EU».

Forsvarsministeren utelukker ikke at det kan finnes enkelte feil i avhandlingen.

- Jeg vil med glede kontrollere om det i de mer enn 1.200 fotnotene og 475 sidene finnes enkelte fotnoter som ikke er lagt inn, eller som er feilaktig lagt inn. Dette vil jeg ha in mente til neste opplag, sier Guttenberg i en pressemelding.

Han avviser samtidig ryktene om at han skal ha fått hjelp til å gjøre ferdig avhandlingen.

- Det er simpelthen ikke sant. Avhandlingen var mitt eget arbeid.

Ifølge Süddeutsche Zeitung må Guttenberg ha hatt det travelt da han gjorde ferdig doktorgraden samtidig som han satt i nasjonalforsamlingen.

(NTB)