MOSKÉ I BERLIN: Sehitlik-moskeen, et samlingssted for Berlins mange muslimer med tyrkisk bakgrunn. Her fotografert på «den åpne moskés dag» 3. oktober. Foto: Axel Schmidt / Reuters / NTB Scanpix
MOSKÉ I BERLIN: Sehitlik-moskeen, et samlingssted for Berlins mange muslimer med tyrkisk bakgrunn. Her fotografert på «den åpne moskés dag» 3. oktober. Foto: Axel Schmidt / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Tysklands innenriks­minister foreslår å innføre muslimsk helligdag

Får motstand i eget parti. - Absurd å komme med det nå, sier Tyskland-kjenner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière har skapt betydelig oppsikt ved å foreslå å innføre en muslimsk helligdag i enkelte områder av landet. Motstanden kommer bl.a. fra hans eget parti, Christlich Demokratische Union (CDU), skriver Süddeutsche Zeitung.

Søndag er det valg til landdagen (parlamentet) i delstaten Niedersachsen, og de Maizières uttalelser kom under et valgkampmøte i byen Wolfenbüttel tidligere i uka.

OMSTRIDT UTSPILL: Innenriksminister Thomas de Maizières utspill om å innføre en muslimsk helligdag møter både motstand og støtte. Foto: Fabian Bimmer / Reuters / NTB Scanpix
OMSTRIDT UTSPILL: Innenriksminister Thomas de Maizières utspill om å innføre en muslimsk helligdag møter både motstand og støtte. Foto: Fabian Bimmer / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er klar for å snakke om hvorvidt vi også kan innføre en muslimsk helligdag - det kan vi kanskje like godt gjøre, sa innenriksministeren på valgkampmøtet, ifølge Bild.

Katolsk helligdag

Det bor 4,5 millioner muslimer i Tyskland. De utgjør 5,5 prosent av landets befolkning på over 82 millioner, mange av dem har tyrkisk bakgrunn. De to siste åra har også en million flyktninger ankommet, og en stor andel av disse er muslimer.

De Maizière påpekte i talen at Tyskland fra før har regionale helligdager; for eksempel feires bare allehelgensdag i landets sørlige, katolske deler.

- Hvorfor kan vi ikke også overveie å innføre en muslimsk helligdag på steder hvor det bor mange muslimer? spurte han ifølge Die Zeit.

«En viktig grunn til at CDU/CSU tapte valget, var flyktningpolitikken, og det er vanskelig å tenke seg at dette utspillet vil styrke deres posisjon.» Anette Homlung Storeide, Tyskland-kjenner ved NTNU

Den kristeligdemokratiske ministeren understreker likevel at det ikke er tvil om Tysklands kristne kulturarv.

- Våre helligdager er kristent forankret, og etter mitt syn skal det også fortsette å være slik, sa han ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Kommer ikke på tale

Det har ikke lagt en demper på reaksjonene fra de Maizières partifeller. Alexander Dobrindt, minister for samferdsel og og digital infrastruktur for CDUs søsterparti CSU, stiller seg også uforstående til de Maizières forslag.

- Vår kristne arv kan ikke forhandles om. Å innføre muslimske helligdager i Tyskland kommer ikke på tale, sier Dobrindt ifølge Bild.

Hans partifelle Stephan Mayer er like tydelig:

- Tyskland er gjennom århundrer preget og formet av den kristne tradisjon, ingenting har endret seg med tanke på det. For øvrig: Ingenting kan historisk underbygge at islam hører til Tyskland, og det gjelder også i dag.

ANTI-ISLAM: Alice Weidel og Alexander Gauland fra det anti-islamske partiet Alternative für Deutschland (AfD). De gjorde et brakvalg og ble Tysklands tredje største parti under forbundsdagsvalget i september, mye på CDU/CSUs bekostning. Foto: Steffi Loos / AFP / NTB Scanpix
ANTI-ISLAM: Alice Weidel og Alexander Gauland fra det anti-islamske partiet Alternative für Deutschland (AfD). De gjorde et brakvalg og ble Tysklands tredje største parti under forbundsdagsvalget i september, mye på CDU/CSUs bekostning. Foto: Steffi Loos / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Ikke muslimsk arv

CDU-bauta Wolfgang Bosbach sier til Bild at alle i Tyskland står fritt til å feire sine høytider så mye de måtte ønske, men:

- Hvorvidt staten også skal beskytte ikke-kristne helligdager gjennom lovregulering, er et helt annet tema.

Bosbach sier videre:

- Vi har en kristen-jødisk arv, ikke muslimsk, Derfor skjønner jeg ikke hvorfor vi skal ha denne debatten.

Han spør seg:

- Når vil endelig kristne i alle muslimske land ha samme religionsfrihet som muslimer hos oss?

Bestemmer ikke

En talskvinne for Maizière sier ifølge Reuters at forbundsrepublikkens grunnlov gir ansvaret for å bestemme offentlige høytider til den enkelte delstat, og at forbundsinnenriksministeren ikke har noen innvirkning på hvorvidt det skal innføres muslimske høytidsdager.

Hun understreker videre at bl.a. de nordtyske byene/delstatene Hamburg og Bremen har skrevet under på avtaler med muslimske organisasjoner for å gi muslimske skoleelever fri på viktige høytidsdager.

I hele Tyskland fins ni felles helligdager, som alle er nedfelt i det enkelte bundeslands lover for søn- og helligdager. Bare nasjonaldagen 3. oktober - dagen for tysk enhet - er regulert av det føderale tyske lovverket.

SPD positive

De Maizière møter mer forståelse utenfor egne rekker. Martin Schulz, leder for Det sosialdemokratiske partiet (SPD), sier ifølge Die Welt at han er overrasket over innenriksministerens forslag, men tar imot det med åpne armer. Han sier videre at Tyskland bør være i stand til å utrede spørsmålet, for så å underlegge det seriøs diskusjon.

KATOLISISME: Katolisismen står sterkt i Tysklands sørlige deler. Allehelgensdag blir feiret der, men ikke i de protestantiske delene av landet - et av de Maizières argumenter for å innføre en muslimsk helligdag. Her nonner foran katedralen i Ulm. Foto: Jens Meyer / AP / NTB Scanpix
KATOLISISME: Katolisismen står sterkt i Tysklands sørlige deler. Allehelgensdag blir feiret der, men ikke i de protestantiske delene av landet - et av de Maizières argumenter for å innføre en muslimsk helligdag. Her nonner foran katedralen i Ulm. Foto: Jens Meyer / AP / NTB Scanpix Vis mer

Men Schulz sier også:

- Herr de Maizière er for øvrig ikke den mest fantasifulle med tanke på dette.

Nestleder i Zentralrat der Muslime in Deutschland (Tyske muslimers sentralråd), Aiman Mazyek, stiller seg positiv til innenriksministerens utspill, og mener en muslimsk helligdag kan virke integreringsfremmende.

- Muslimer er del av samfunnet, og det fins en innbyrdes forståelse av at vi kan leve sammen på en god og fredelig måte, sier han til avisa Passauer Neue Presse.

POSITIV: Aiman Mazyek, leder for Tyske muslimers sentralråd, er positiv til de Maizières forslag. Her med forbundskansler Angela Merkel (CDU). Foto: Tobias Schwarz / AFP / NTB Scanpix
POSITIV: Aiman Mazyek, leder for Tyske muslimers sentralråd, er positiv til de Maizières forslag. Her med forbundskansler Angela Merkel (CDU). Foto: Tobias Schwarz / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Elendig valg

Debatten rundt de Maizières utspill kommer på et kritisk tidspunkt for CDU/CSU, som gjorde et elendig forbundsdagsvalg, og som står overfor vanskelige forhandlinger med De grønne og det liberale partiet Fridemokratene (FDP).

CDU/CSU må også i den kommende perioden forholde seg til det innvandringsfiendtlige høyrepartiet Alternative für Deutschland (AfD), som ble landets tredje største parti og kom inn i Forbundsdagen for første gang.

Anette Homlong Storeide, Tyskland-kjenner ved NTNU, finner de Maizières utspill noe pussig - spesielt med tanke på timingen.

- Det er litt absurd å komme med det nå. En viktig grunn til at CDU/CSU tapte valget, var flyktningpolitikken, og det er vanskelig å tenke seg at dette utspillet vil styrke deres posisjon. Det er heller ikke egnet til å vinne tilbake velgerne de tapte til AfD, sier hun til Dagbladet.

TYSKLAND-KJENNER: Anette Homlung Storeide har liten tro på at en muslimsk helligdag blir innført i Tyskland med det første. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
TYSKLAND-KJENNER: Anette Homlung Storeide har liten tro på at en muslimsk helligdag blir innført i Tyskland med det første. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Mulig frieri til venstresida

Storeide tror innenriksministeren derimot kan ha prøvd å fri til venstresida i Forbundsdagen.

- Det kan være at han prøver å skape et en felles plattform med De grønne og SPD - vise at det fins krefter i CDU som er opptatt av integrering og ikke bare kristen konservatisme. Særlig gjelder dette i Bayern, der CSU har blitt beskyldt for å være innvandrerfiendtlige, sier hun.

- En annen mulighet er at han prøver å tekkes de mange muslimene i Niedersachsen, i et håp om å styrke CDU der. Men tyske muslimer er nok opptatt av andre saker, som like sosiale rettigheter og dobbelt statsborgerskap for personer med tyrkisk herkomst.

Tyskland-kjenneren tror ikke at en muslimsk helligdag vil bli innført med det første.

- Det ville overraske meg veldig. De har bare ni helligdager, og er veldig opptatt av at de skal virke samlende. Hvis muslimene får en helligdag, skal også jødene få en? Det framstår som urealistisk.