Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tysklands president gråt i Knesset

Snakket om holocaust.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmen sviktet og tårene presset seg fram, da Tysklands president Horst Köhler torsdag talte i Israels nasjonalforsamling Knesset. Da vokste også sympatien for gjesten blant de jødiske folkevalgte.

Köhler gikk på talerstolen vel vitende om at hans besøk var høyst omstridt. Sine første ord sa han på hebraisk, etter at flere israelske politikere på forhånd hadde uttrykt sterk misnøye med at han ville tale på tysk - «jødeutrydderen Hitlers språk».

- Jeg vil understreke at ansvaret for jødeutryddelsene er en del av den tyske identitet. Men samtidig er det en ubrytelig linje i tysk politikk at Israel skal få eksistere innenfor internasjonalt anerkjente grenser, fritt for frykt og terror, fastslo den tyske statssjefen.

Shoah

I talen som ble holdt kort tid etter markeringen av 60-årsdagen for befrielsen av konsentrasjonsleiren Auschwitz, spurte Köhler hva som vil skje når det ikke lenger fins noen overlevende fra Shoah - jødenes ord for Holocaust. Shoah-ofrene må aldri glemmes, sa han.

- Vi må forsikre oss om at en generasjons lærdom går videre til en ny generasjon. Og vi må alle ta inn over oss at Shoah-ofrene har pålagt oss en plikt: Vi må aldri tillate at et slikt folkemord skjer igjen, framholdt den tyske presidenten.

Han la ikke skjul på at jødehatet fortsatt lever blant grupper i det tyske folk.

- Alle åpne samfunn har sine fiender, jødehatet og fremmedfiendtligheten har ikke forsvinnet fra Tyskland, sa Köhler, som skarpt fordømte all fornektelse eller bagatellisering av Holocaust.

Applaus

Representantene i Knesset fulgte Köhlers tale med konsentrasjon og åpenbar interesse. De fant tydeligvis talen troverdig, for da Köhler var ferdig, lød det endog applaus, noe som svært sjelden skjer i den israelske nasjonalforsamlingen.

Ingen forlot salen i protest mot at gjesten snakket tysk.

- Hitler, Goebbels og Eichmann snakket tysk, men tysk var også Goethes, Schillers og Heines språk, framholdt den eneste Knesset-representanten som selv er Holocaust-overlevende, Josef Lapid.

Enkelte representanter holdt seg imidlertid borte fra hele besøket. Blant dem var helseminister Danny Naveh og Knessets visepresident Hemi Doron, som mistet sin bestefar under nazistenes jødeutryddelser.

(NTB)