MAKTKAMP: Storavisa Bilds sjefredaktør Kai Diekmann (t.v) ble oppringt av Tysklands president Christian Wulff der sistnevnte i sterke ordelag fortalte at han ikke var interessert i at avisa gransket hans privatøkonomi. Foto: ODD ANDERSEN/ JOHN MACDOUGALL/AFP
MAKTKAMP: Storavisa Bilds sjefredaktør Kai Diekmann (t.v) ble oppringt av Tysklands president Christian Wulff der sistnevnte i sterke ordelag fortalte at han ikke var interessert i at avisa gransket hans privatøkonomi. Foto: ODD ANDERSEN/ JOHN MACDOUGALL/AFPVis mer

Tysklands president truet storavis med krig

Tysklands president la seg ut med storavisa Bild Zeitung. Det kan koste Christian Wulff jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Da Christian Wulff (52) i midten av desember forsto at avisa Bild undersøkte privatøkonomien hans, ringte forbundspresidenten direkte til sjefredaktør Kai Diekmann. På dennes telefonsvarer etterlot Wulff en rasende melding, hvor han truet med å bryte all kontakt med avisene i Springerkonsernet og å «erklære krig» mot dem.

Private lån
Kredittaffæren viste seg å handle om at presidenten hadde lånt fire millioner kroner av en styrtrik venn. Pengene ble brukt til å kjøpe en villa utenfor Hannover — hovedstad i delstaten Niedersachsen, hvor Wulff var ministerpresident.
Direkte utspurt i det lokale parlamentet, forsikret Wulff for et år siden at han ikke hadde noen forretningsmessige forbindelser med långiveren.

Selv om dette nå er avslørt som en loddrett løgn, greide presidenten umiddelbart før jul å ri av den verste politiske stormen — og det så ut som han fortsatt satt trygt i sadelen.

Truet reporter
Etter at det verbale overfallet på Bilds sjefredaktør ble kjent denne uka, gikk også sjefredaktøren i avisa Welt ut og fortalte at Christian Wulff sist sommer forsøkte å tvinge avisa til å stoppe en reportasje om den «hemmelige» halvsøstera hans. Reporteren ble innkalt til presidentens kontor, der Wulff i en truende tone hadde forklart hvilke grusom hevn han ville ta hvis artikkelen kom på trykk.
Nå viser det seg at presidenten også forsøkte å legge press på ledelsen i bladhuset Springer, ved å foreta ubehagelige oppringinger til direktør og styremedlemmer.

Intim med Bild
Konflikten har også fått mange til å forstå hvilke — hemmelig — samarbeid som til nå har bestått mellom Christian Wulff og Bild Zeitung.  Da den profilerte katolikken i 2007 falt for en ung sekretær og forlot sitt barns mor etter mange års ekteskap, ble dette i skandaleavisa utlagt som et slags eventyr om Askepott. Til gjengjeld skortet det aldri på hjemme-hos-historier i Bild.

- Gå av!
-Ting er kommet helt ut av proporsjoner, hvis forbundspresidenten forsøker å hindre den frie pressa i å rapportere. Dette er helt utålelig, raser Thomas Oppermann fra den sosialdemokratiske gruppa i Forbundsdagen.

Han krever at presidenten nå må legge ned vervet inntil en domstol har gransket beskyldningene mot ham. Det er tydelig at Wulff nå også mister stadig mer støtte blant sine egne — etter hvert som stadig flere ulekre detaljer kommer på bordet.
Selv nekter president Wulff å si noe om den nye utviklingen i skandalen. 
— Jeg kommenterer av prinsipp ikke innhold i telefonsamtaler jeg har ført, meddelte han i går.