VIL BRUKE: Angela Merkel foreslår å bruke vel 500 milliarder kroner over to år for å løse landets finanskrise. Foto: Scanpix/ REUTERS/Alex Grimm
VIL BRUKE: Angela Merkel foreslår å bruke vel 500 milliarder kroner over to år for å løse landets finanskrise. Foto: Scanpix/ REUTERS/Alex GrimmVis mer

Tysklands regjering forhandler om krisepakke

Merkel vil bruke opptil vel 500 milliarder kroner over to år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tysklands regjering forhandler om statsminister Angela Merkels forslag til en økonomisk stimuleringspakke. Merkel vil bruke opptil 50 milliarder euro eller vel 500 milliarder kroner over to år.

Hensikten er å styrke en økonomi som nå er inne i sin verste nedgangsperiode siden andre verdenskrig. Men partiene i den tyske storkoalisjonen er uenige om innholdet i pakken, som blant annet omfatter skattekutt for å styrke den innenlandske etterspørselen.

Det sosialdemokratiske partiet SPD mener selve pakken er for stor og vil dessuten kutte i lønnstakernes trekk til pensjon og andre trygder snarere enn i inntektsskatten. Det ligger dermed an til tøffe forhandlinger fram til avgjørelsen faller 12. januar.

- Det blir vanskelig å enes om et felles syn på skattespørsmål, sa SPDs nestleder Andrea Nahles mandag.

Partiene i storkoalisjonen i Berlin, SPD og de konservative søsterpartiene CDU/CSU, er derimot enige om at det bør investeres tungt i skoler og infrastruktur.

Både de såkalte unionspartiene og sosialdemokratene må skjele til velgernes reaksjoner. Tyskerne skal velge ny Forbundsdag i september, og utfallet avhenger langt på vei av hvilket parti som framstår som økonomisk mest ansvarlig.

(NTB)