BANK: Deutsche Bank-sjefen, John Cryan, må konstatere at bamken nå er mindre verdt enn DNB. Foto: FREDRIK VON ERICHSEN/dpa | usage worldwide
BANK: Deutsche Bank-sjefen, John Cryan, må konstatere at bamken nå er mindre verdt enn DNB. Foto: FREDRIK VON ERICHSEN/dpa | usage worldwideVis mer

Tysklands største bank er nå langt mindre verdt enn DNB

Etter at Deutsche Bank har falt 67 prosent på børsen det siste halvannet året, snakkes det om en mulig krise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Europas største investeringsbank, og Tysklands største bank, Deutsche Bank, har fått mye oppmerksomhet i det siste, skriver Finansavisen i dag.

Banken har slitt med et svakt makroklima og derav svak inntjening. Resultat etter skatt i 2. kvartal 2016 var på skarve 20 millioner euro, ned fra 818 millioner euro i samme kvartal i fjor. Netto inntekter falt samtidig fra 9.177 millioner euro til 7.386 millioner euro.

I tillegg ble banken for et par uker siden ilagt en stor bot av amerikanske myndigheter, som den ikke har penger til å betale.

Ned 67 prosent

Aksjen har falt med over 67 prosent siden toppen i april i fjor, og de siste ukene har vært ekstra tunge for aksjonærene.

Det siste kursfallt ble trigget av et krav fra amerikanske myndigheter på 14 milliarder dollar, som skriver seg subprimelån som ble pakket inn som verdipapirer og solgt i årene før finanskrisen i 2008 inntraff.

Investorer frykter at selv om banken klarer å forhandle seg frem til et forlik på kun en tredjedel av kravet, kan det likevel føre til at banken trenger å hente kapital, skriver avisen.

Deutsche Bank (DB) er ingen hvilken som helst bank. I tillegg til å være Europas største investeringsbank, er den Europas tredje største bank målt i totale eiendeler etter HSBC og BNP Paribas.

Banken har verdens nest største derivatportefølje og i juni fastslo IMF at DB er den banken i verden som utgjør den største systemrisikoen.

DNB verdt 37 mrd mer

Basert på dagens kurs på Deutsche Bank, etter en oppgang på 0,65 prosent på børsen i Frankfurt i dag, en børsverdi på ca. 136 milliarder kroner. Til sammenligning har DNB, etter en oppgang på 2,6 prosent i dag, en børsverdi på 173 milliarder kroner.

Og selv om man slår sammen børsverdien på de to største bankene i Tyskland er de to til sammen bare verdt 20 prosent mer enn DNB.

DNB har dermed en børsverdi som er 37 milliarder kroner høyere enn den største banken i Tyskland. Og dette har skjedd til tross for at DNB har falt 26 prosent på Oslo Børs siden april i fjor.

Aksjekursen på Deutsche Bank har imidlertid falt hele 67 prosent, fra 33 euro i april i fjor til 10,86 euro i dag, og dermed har man den litt snodige situasjonen at den største banken i Tyskland er mye mindre verdt enn Norges største bank.

Og sammenlignet med DNB er DBs balanse seks ganger større og bokført egenkapital er tre ganger så stor. Likevel er DB nå altså mindre verdt enn vår egen DNB, delvis på grunn av usikkerheten rundt bankens evne til å betale boten, snakk om at banken trenger tilførsel av kapital og at den kan gå over ende hvis den ikke får inn mer penger, skriver Finansavisen.

- Ta ned risiko

Deutsche Bank er hovedfokuset til Swedbanks kredittanalytiker Pål Ringholm om dagen. Han tror ikke at en eventuell kollaps vil få så store smitteeffekter at det starter en ny finanskrise.

– Men dette er uansett øverst på bekymringslisten min. Min anbefaling på kredittsiden er å ta ned risikoen, sier kredittanalytikeren, til avisen.

Flere økonominyheter

Kronen på 8-tallet mot euro
Oljeprisen: - Fortsatt stor usikkerhet