RETTSSAK: Den hemmelige agenten bisto den tyske etterretningen i mange viktige avsløringer. Mandag kan han bli dømt for skattsvindel. Foto: NTB Scanpix
RETTSSAK: Den hemmelige agenten bisto den tyske etterretningen i mange viktige avsløringer. Mandag kan han bli dømt for skattsvindel. Foto: NTB ScanpixVis mer

Den tyske hemmelige etterforskeren Werner Mauss i retten:

Tysklands svar på James Bond anklages for å ha unndratt millioner av skattekroner

Den hemmelige agenten bisto den tyske etterretningen i mange viktige avsløringer. Mandag kan han bli dømt for skattesvindel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tyske agenten er i hemmelig etterretningskretser bare kjent som «Institution M» eller «The man with nine fingers». Lokale i nabolaget hans trodde han het «Richard Nelson», mens i banken kjente de ham som «Claus Möllner». Topp-politikere refererte bare til den hemmelige agenten som «007».

Slik beskriver The Guardian mannen med mange navn, som de siste tiårene har vært Tysklands svar på James Bond, Wernes Mauss.

I jobben sin, først som privatetterforsker, så som sivil ansatt hos den tyske etterretningstjenesten, har den tyske 77-åringen hatt et liv som har balansert mellom kriminelle miljøer og etterretningsagenter.

Mauss har gjort mye i arbeidet sitt som har hjulpet etterretningen. Han har blant annet forhandlet med terrorister og avslørt narkotikahandel.

Tiltalt for skattesvindel

Til tross for hans arbeid, som var mye tilknyttet ulovligheter, har han selv aldri blitt dømt for noe. Men nå, i slutten av karrieren hans, har han havnet i trøbbel med skattemyndighetene.

Mandag faller dommen etter en ett år lang rettssak mot ham. Mauss står tiltalt for å ha unndratt 14 millioner euro i skatt til å finansiere en livsstil med blant annet raske biler med mye hestekrefter.

Om statsadvokaten får det som han vil, kan den tidligere agenten måtte sitte seks år og tre måneder i fengsel.

Penger i utenlandske banker

Som den hemmelige agenten blir beskrevet tidligere i artikkelen, levde han nærmest et James Bond-liv. Og med den livsstilen kom også interessen for dyre klokker, luksushoteller og dyre biler, skriver den britiske avisa.

Statsadvokaten tror Mauss har finansiert den dyre livsstilen med to USB bankkontoer i Luxemburg og på Bahamas, og da også unndratt å betale millioner av skattekroner til den tyske stat.

En person i tilknytning til USB-bankene skal ha sagt at Mauss flere ganger har reist til Luxemburg for å ta ut store beløper kontanter hver måned.

Mauss nekter for å ha gjort noe galt og hevder bankkontoene hans i utlandet ble laget av etterretningsagenter for å finansiere hemmelige operasjoner.

Levde luksuslivet

Allerede i 20-årene fant Mauss ut at han var god på å vinne tillit hos fremmede. Det har kommet godt med i alle årene med arbeid som hemmelig agent.

Han brukte ofte en metode hvor han først latet som han var en forhandler, interesser i å kjøpe stjålet biler, pels eller smykker. Så tipsa han politiet med en gang tyvene hadde gitt ham detaljer om planene for deres neste tyveri.

Ifølge The Guardian ble navnet til Mauss nevnt i tilknytning til nesten hver eneste store kriminalsak vest i Tyskland i perioden 1970 til 1996.

Han skal ha stått bak pågripelsene av ikke mindre en 162 diamantsmuglere, innbruddstyver og narkotikahandlere i perioden mellom juni 1970 og mai 1971.

Den hemmelige agenten skal ha gått under ulike navn fram til 1996, da det ble offentlig kjent hvem han var.

Mauss har tidligere opplyst om operasjoner i Irak, Israel, Myanmar og Thailand. Han skal også være aktivt tilknyttet arbeidet mot å bekjempe IS.