Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tysklands tidligere statsminister Helmut Kohl er død

Det melder Bild.

DØD: Tysklands tidligere statsminister Helmut Kohl er død. Her er Kohl avbildet sammen med nåværende statsminister Angela Merkel i 2010. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB Scanpix
DØD: Tysklands tidligere statsminister Helmut Kohl er død. Her er Kohl avbildet sammen med nåværende statsminister Angela Merkel i 2010. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tysklands tidligere forbundskansler Helmut Kohl er død. Han ble 87 år gammel, melder den tyske storavisa Bild.

Kohl døde fredag morgen i sitt eget hjem i Ludwigshafen.

NATOs generalsekretær og tidligere norsk statsminister Jens Stoltenberg omtaler Kohl som en sann europeer.

- Helmut Kohl var legemliggjøringen av et forent Tyskland i et forent Europa. Da Berlin-muren falt, var han situasjonen voksen. En ekte europeer, skriver Stoltenberg på Twitter.

Kohl var Tysklands kansler fra 1982 til 1998, og ble feiret som hjernen bak gjenforeningen mellom Vest-Tyskland og Øst-Tyskland i 1990. Han 16 år lange regjeringstid var den lengste perioden for noen tysk kansler siden Otto von Bismarck.

Kohl var også sentral i utarbeidelsen av den europeiske fellesvalutaen euro.

Kohl var også mentor for Angela Merkel, som fikk sin første ministerpost i Kohls tredje regjering i 1991. Men i forbindelse med bestikkelsessaken i 1999, vendte Merkel ham ryggen. Saken anses å ha bidratt til at Merkel tok ledelsen i CDU i 2000 og ble statsminister fem år senere, skriver NTB.

De siste årene har Kohl hatt sviktende helse. I 2009 fikk han slag, og i 2012 fikk han hjertekirurgi. I mai 2015 gjennomgikk han hofteoperasjon, men det oppsto komplikasjoner som gjorde at han måtte tilbringe de neste fem månedene på sykehus.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

Hele Norges coronakart