- GI TIL DE FATTIGE: Tysklands utviklingsminister, Dirk Niebel peker på at 800 millioner mennesker i verden sulter, og foreslår å gi feilmerket mat til  fattige. Forslaget kommer opprinnelig fra Hartwig Fischer, en av regjeringspartiet CDUs medlemmer i Bundestag. Foto: Adam Berry / Scanpix
- GI TIL DE FATTIGE: Tysklands utviklingsminister, Dirk Niebel peker på at 800 millioner mennesker i verden sulter, og foreslår å gi feilmerket mat til fattige. Forslaget kommer opprinnelig fra Hartwig Fischer, en av regjeringspartiet CDUs medlemmer i Bundestag. Foto: Adam Berry / ScanpixVis mer

Tysklands utviklingsminister: - Gi hestekjøttet til de fattige

Samtidig bekrefter Frankrike at hestekjøtt med farlige medisiner trolig er solgt og spist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  - I Tyskland er det dessverre mennesker som har det økonomisk tøft og som ikke har råd til mat. Jeg mener ikke vi bare kan kaste god mat her i Tyskland, uttalte Tysklands utviklingsminister Dirk Niebel i helga ifølge BBC.

Han peker på at 800 millioner mennesker i verden sulter, og foreslår å gi feilmerket mat til landets fattige.

Forslaget kommer opprinnelig fra Hartwig Fischer, en av regjeringspartiet CDUs medlemmer i Bundestag.

Fischer reiste forslaget i avisa Bild. Her er han selv avbildet mens han smaker på hestelasagne.

Forslaget ble forkastet av oposisjonen.

Støtter forslaget Næringspolitisk talsmann i FrP, Harald Nesvik sier til Dagbladet at det ikke må bli slik at mat med farlige medisiner gis til fattige.

TESTES: I Berlin gjennonmføres det her prøver av kjøtt som er sendt til et DNA-labratorium. Myndighetene i landet har uttalt at 24 av 360 inneholdt spor av hestekjøtt.  Foto: Scanpix
TESTES: I Berlin gjennonmføres det her prøver av kjøtt som er sendt til et DNA-labratorium. Myndighetene i landet har uttalt at 24 av 360 inneholdt spor av hestekjøtt. Foto: Scanpix Vis mer

- Det må ikke bli slik at kjøtt som inneholder medisiner sendes til Afrika. Men om maten ellers er helt fin og god og ikke skadelig, er det positivt om den kan brukes til noe. Det er bedre at noen som ikke har mat får lov å spise kjøttet enn at det kastes fordi vi ikke vil ha det, sier Nesvik til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Jeg mener imidlertid at dette må være opp til fagfolk og ikke politikere, men dersom kjøttet kan brukes innenfor det som er helsemessig forsvarlig, er det i orden for meg, sier

- Ville du spist kjøttet?

- Jeg glad i hestekjøtt jeg, og spiser gjerne galoppbiff, men jeg vil vite hva jeg spiser. Denne kjøttskandalen viser at det trengs et strengere krav til hva som står på pakkene, sier Nesvik.

Kan inneholde medisiner Og mange andre reagerer på forslaget fordi hestekjøttet kan inneholde medisiner som er farlige for mennesker.

Hestekjøtt er ikke i seg selv farlig å spise, men det fryktes at kjøttet som nå blant annet selges feilmerket som biff, stammer fra hester som i utgangspunktet ikke skulle slaktes for kjøttets del. Det kan derfor inneholde skadelige medisiner, hovedsaklig om det smerteslillende stoffet phenylbutazon.

POSITIV: -  Det må ikke bli slik at kjøtt som inneholder farlige medisiner sendes til Afrika. Men om maten ellers er helt fin og god og ikke skadelig, er det positivt om den kan brukes til noe, sier FrPs næringspolitiske talsmann, Harald Nesvik til Dagbladet.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
POSITIV: - Det må ikke bli slik at kjøtt som inneholder farlige medisiner sendes til Afrika. Men om maten ellers er helt fin og god og ikke skadelig, er det positivt om den kan brukes til noe, sier FrPs næringspolitiske talsmann, Harald Nesvik til Dagbladet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

I helga bekreftet Frankrike at hestekjøtt med medisiner som potensielt er skadelig for mennesker mest sannsynlig er blitt solgt og spist i landet.  Det ble også påvist hestekjøtt i italienskprodusert kjøttdeig og lasagne-produkter.

- Det eneste som kan være skadelig ved phenylbutazon er at de som er overfølsomme mot stoffet kan få allergiske reaksjoner av det, sier Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Dagbladet.

I IKEA-kjøttboller I dag melder det tsjekkiske nyhetsbyrået CTK at tsjekkias mattilsyn har nå innrapportert funnet av hestekjøtt i kjøttboller fra IKEA.

Prøvene er tatt fra 760 kilo beslaglagte kjøttboller som skulle til IKEAs varehus i Brno, skriver den tsjekkiske nettavisa iDNES. Ifølge innholdsfortegnelsen skulle kjøttbollene inneholde storfekjøtt og svin, skriver NTB.

Tsjekkias mattilsyn advarte allerede i januar mot de svært populære IKEA-kjøttbollene, den gang fordi det viste seg at de inneholdt et udeklarert soyaprotein. Også dette funnet ble innrapportert til EU.

I 15 land I Norge skal Mattilsynet benytte metodene som EUs referanselaboratorium har anbefalt for å avdekke svindel med hestekjøtt.

Hestekjøttalarmen gikk 16. januar da DNA-prøver av hamburgere i Irland viste at de ikke inneholdt bare storfekjøtt allikevel.

I begynnelsen av februar ble det påvist funn av hestekjøtt i frossen lasagne fra svenske Findus.

FRYKTER MEDISINER: Samtidig som Tysklands utviklingsminister går ut og sier at hestekjøttet bør gis til verdens fattige, frykter forskerne at kjøttet inneholder farlige medisiner. Her fra et laboratorium i Berlin. Foto: Scanpix
FRYKTER MEDISINER: Samtidig som Tysklands utviklingsminister går ut og sier at hestekjøttet bør gis til verdens fattige, frykter forskerne at kjøttet inneholder farlige medisiner. Her fra et laboratorium i Berlin. Foto: Scanpix Vis mer

Minst 15 europeiske land er involvert, og mange spor fører til Romania, der et stort antall arbeidshester er slaktet og seinere gått inn i næringskjeden som langt dyrere storfekjøtt.

I IKEA-KJØTTBOLLENE: I dag melder det tsjekkiske nyhetsbyrået CTK at tsjekkias mattilsyn har nå innrapportert funnet av hestekjøtt i kjøttboller fra IKEA.


Foto: Heiko Junge / SCANPIX
I IKEA-KJØTTBOLLENE: I dag melder det tsjekkiske nyhetsbyrået CTK at tsjekkias mattilsyn har nå innrapportert funnet av hestekjøtt i kjøttboller fra IKEA. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer