VISTE FINGEREN: Videoen av Tysklands visestatsminister Sigmar Gabriel, som viser fingeren til demonstranter, har vært et stort samtaleemne i Tyskland. Vis mer

Tysklands visestatsminister gjorde dette mot nynazistene: - Min eneste feil er at jeg ikke brukte begge hender

Sigmar Gabriels familie har selv en mørk fortid med nazisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tysklands mektige økonomiminister og visestatsminister Sigmar Gabriel skapte i sommer oppstuss da han besøkte den nordtyske byen Salzgitter.

Lederen for det sosialdemokratiske partiet i Tyskland ble møtt av et titall høyreekstremistiske demonstranter da han besøkte byen for å drive valgkamp for to uker siden. Tyske medier referer til demonstrantene som nynazister.

«Rasesviker»

I videoklipp som ble delt på aktivistsider på sosiale medier etter hendelsen ankommer Gabriel med sitt følge.

I videoen kaller demonstrantene Gabriel for en «rasesviker» «kommunist og kulturmarxist».

Men det var én kommentar som vippet toppolitikeren av pinnen.

«Faren din elsket dette landet, og hva gjør du? Du ødelegger det» sier en av demonstrantene.

Det fikk Gabriel til å vise fingeren til demonstrantene, før han snudde seg og gikk fra stedet.

I et sommerintervju med TV-kanalen ZDF lørdag, hadde Gabriel følgende svar da han ble spurt om han angret på gesten.

- Min eneste feil er at jeg ikke brukte begge hender, sa visestatsministeren.

Han mente kritikerne burde tenke på hvordan de hadde reagert dersom de ble konfrontert av unge, aggressive nazister klare for vold.

Det sosialdemokratiske partiet SPD kalte tidligere i sommer gesten en følelsesmessig reaksjon, som var forståelig da demonstrantene fornærmet Gabriel og familien hans, skriver Heute.

Mørk nazifortid

I 2013 avslørte Gabriel at han kuttet kontakten med sin far Walter som 18-åring. Grunnen var at faren selv skal ha vært nazist.

- Det jeg har igjen er et nesten ukontrollerbart sinne. Når jeg ser noe er urettferdig, eller noen blir utsatt for urett, kan jeg bli ordentlig sint, sa han.

Faren var Holocaust-fornekter fram til sin død i 2012, mens Sigmar Gabriel er blitt et hatobjekt for ytre høyre i Tyskland.

Han har stort sett stått ved statsminister Angela Merkels liberale flyktningpolitikk. Det er anslått at Tyskland tok imot drøye én million flyktninger i løpet av 2015, mens det ventes 300 000 flyktninger i år.

Flyktningsaken er dermed et svært politisk betent tema, og støtte til anti-immigrasjonsgrupper har økt. Samtidig viste en meningsmåling denne måneden at over halvparten av tyskerne mener Angela Merkels innvandringspolitikk var dårlig.

I intervjuet med ZDF sier også Gabriel at Tyskland burde sette en øvre grense for antall flyktninger, spesielt med tanke på integreringen.

- Det er umulig for Tyskland å ta imot en million mennesker hvert år, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer