Tyst om frimureri

Ingen vil si om John G. Bernanders frimurer-medlemskap ble diskutert da han ble ansatt som ny NRK-sjef. Klubbleder Eva Stabell har spurt, men får ikke svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At Bernander er medlem av den myte-befengte frimurerlosjen er en torn i øyet på mange av NRK-journalistene. Journalistene er organisert i nærmere 40 lokale klubber rundt omkring i landet, og flere av disse har kontaktet klubbleder Eva Stabell på Marienlyst for å gi uttrykk for sin mening. Og den er helt klar: Meld deg ut, Bernander!

- Frimureri er ikke noe for journalister og redaktører, mener Stabell. Hun understreker at dette gjelder alle pressefolk og ikke bare Bernander.

Hun har spurt styret om de var klar over at Bernander er frimurer og om det ble diskutert da han ble ansatt. Men uten å bli klokere.

- Jeg vet ikke om dette ble diskutert. Jeg har spurt, men får ikke svar, sier hun til Dagbladet.no.

- Jeg tror ikke at styret ser på det som relevant. Selv ser jeg det som meget relevant, ikke ved en ansettelse, men fordi man har en binding. Dette gjelder et presseprinsipp. Mediefolk har ikke sånne bindinger, sier hun.

Stabell tror ikke problemstillingen hadde dukket opp hvis den nyansatte sjefen hadde hatt mediebakgrunn og visst hvordan journalister tenker.

- Det handler ikke om hva frimurerne driver med, men om hva folk tror de driver med. Dette er et problem for troverdigheten og uavhengigheten. NRK skal være helt uten bindinger som man ikke har kontroll over, understreker hun.

NRK-journalisten Per Ravnås sitter i styret. Han vil ikke si om han var klar over at Bernander er frimurer-medlem.

- Dette har jeg ikke lyst til å kommentere, sier han.

- Hvorfor vil du ikke svare?

- Jeg vil ikke kommentere noe som er diskutert i styret, sier Ravnås.

Heller ikke nestleder Kåre Rommetveit vil si om han var klar over at Bernander er medlem av det hemmelige brorskapet.

- Det må du ta opp med Anne Carine Tanum. Hun uttaler seg om hvilke avgjørelser styret har tatt. Vi har en ganske klar regel i dette styret, i motsetning til det forrige, om at styreleder svarer på spørsmål, sier han.

Også NRK-journalist Geir Helljesen henviser til Tanum.