Tysterfrykt i ransmiljøet

Ryktene om at noen er begynt å tyste på de siktede i Nokas-saken er begynt å flomme i det hardbarkede ransmiljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MALAGA (Dagbladet.no): Ryktene begynte å gå for to uker siden, og har spredd usikkerhet hos mange i det ellers vanntettet miljøet.

- Politiet har famlet i blinde etter Toska i ett år. Så går de plutselig inn på en nettkafé og arresterer ham. Det har vært mange rykter om lekkasjer de siste to ukene, og det blir ikke mindre nå, sier en kilde til Dagbladet.no.

Flere pågripelser

De siste dagene er politiet kommet et langt steg videre i etterforskningen av dødsranet i Stavanger. Først ble Ridvan Halimi pågrepet i Kosovo på lørdag. Tirsdag ble Toska og en 28 år gammel narkosiktet nordmann tatt i Malaga. Politiet tror deler av utbyttet fra Nokas-ranet ble brukt til å kjøpe partiet med hasj som 28-åringen er siktet for.

I går ble en av Toskas beste venner pågrepet i Amsterdam, siktet for heleri av ransutbyttet fra Nokas og for å ha hjulpet Toska å skjule seg. I tillegg ble to andre personer pågrepet i Amsterdam, en av dem er broren til en venn av Toska.

Nekter å tro

Spansk politi skrev i en pressemelding i går at Toska ble pågrepet etter at han ble gjenkjent på et overvåkingskamera. Toska hadde endret utseendet, og var ikke gjenkjennelig fra etterlysningsbildet norsk politi hadde sendt ut gjennom Interpol.

- Folk nekter å tro at det satt en spansk politimann og sa at «Oi, der er han - med bleika hår, briller og langt skjegg». I tillegg skal det være et utrolig avansert overvåkingskamera for å skaffe så gode bilder at han eventuelt kunne bli gjenkjent, sier en kilde til Dagbladet.no.

FRAKTET I LASTEBIL: David A. Toska ble kjørt til retten i en stor lastebil. Foto: AP
FRAKTET I LASTEBIL: David A. Toska ble kjørt til retten i en stor lastebil. Foto: AP Vis mer

Norsk politi klarte å spore Toska til Spania ved å overvåke eposten hans. På den måten fikk de tilgang til ip-adressen som viser hvor han har oppholdt seg. Toska har reist rundt store deler av landet, og skal blant annet ha vært i Malaga, Madrid og Granada før han ble pågrepet.

Aldri sett ham

VG skrev i går at Toska hadde lagt sin elsk på én av internettkaféene i Malaga. Men Rolando Viñals, som eier nettkafeen der Toska ble pågrepet, sier han aldri har sett nordmannen der tidligere.

Sekunder før Toska ble pågrepet, gikk en sivil politimann gikk inn på nettkaféen og observerte Toska og den hasjsiktede 28-åringen. Det kan tyde på at politiet hadde fått tips om hvor de to nordmennene kom til å oppholde seg, men den sivile politimannen kan også ha vært inne for å se om det var kunder i lokalene før de slo til.

Av de som sitter i politiets varetekt, er det bare kickbokseren Erling Havnå som har latt seg avhøre. Ingen av de andre pågrepne ønsker å forklare seg for politiet.

VIL IKKE UTLEVERES: David Aleksander Toska.