Tystet på av Stasi-avhoppere

BERLIN (Dagbladet): Opplysninger til norsk overvåkingspoliti fra to prominente avhoppere i Stasi er grunnlaget for spionsiktelsen mot Stein Viksveen, etter det Dagbladet erfarer. Den ene av avhopperne er død, den andre aktiv for den tidligere vesttyske etterretningstjenesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siktelsen mot Viksveen har en strafferamme på ti år.

Den ene av POTs kilder er den avdøde sjefen for Stasis avdeling XII, Klaus Rössler. Den andre er, etter de opplysningene Dagbladet har fått, dr. Heinz Busch. Han var sjef for den viktige Stasi-avdelingen A-VII («Auswärtung und Information»), som drev omfattende analysearbeid for den østtyske spionasjetjenesten.

Dr. Busch ble etter DDRs sammenbrudd vervet av den tyske (tidligere vesttyske) etterretningstjenesten Bundesnachrichtendienst (BND). Han arbeidet blant annet i München.

Da overvåkingspolitiet i sine avhør i oktober 1998 og november 1999 konfronterte Viksveen med belastende uttalelser fra østttyskere som het henholdsvis Rösler og Busch, kan det umulig dreie seg om andre enn Klaus Rössler og dr. Heinz Busch. Dette understreker tyske etterretningskilder overfor Dagbladet.

Alvorlig situasjon

- Dette er jeg ikke beredt til å snakke om, sier Busch på henvendelse fra Dagbladet.

- Dersom dette stemmer, kan situasjonen være alvorlig, sier en ekspertkilde til Dagbladet.

POTs kilde Rössler har opplyst til POT at han hadde et møte med Viksveen i den østerrikske byen Linz, noe den spionsiktede benekter.

Rössler skal også ha opplyst at Viksveen overrakte ham hemmelig materiale i enten 1976 eller 1978.

Ofte i Linz

- Klaus Rössler var ofte i Linz når han møtte sine utenlandske kontakter og agenter. Denne byen var sammen med Wien og Zürich et flittig benyttet treffpunkt, sier en tidligere Stasi-offiser til Dagbladet.

- Første gang jeg ble avhørt av representanter for POT, hevdet de at jeg hadde hatt et konspirativt møte i den østerrikske byen Linz med en østtysker som heter Rössler. Jeg kjenner bare én person som heter Rössler, og han er en norsk forfatter, fotograf og journalist. Jeg har heller aldri vært i Linz, jeg har ikke engang kjørt gjennom byen, sier Viksveen til sin egen avis Stavanger Aftenblad.

Viksveen skal også ha blitt spurt ut av POT om sin bror, Thor Viksveen, som en periode var personlig sekretær for utenriksminister Knut Frydenlund. Ifølge Stavanger Aftenblad ble journalisten spurt om han hadde fått dokumenter eller informasjon fra sin bror, noe han også avviste på det sterkeste.

Rössler skrev for noen år siden en bok om Stasis spioner i Vesten. Hans bokutgivelse og intervjuer med vestlig presse før han døde for et par år siden, førte til at han fikk stempel som forræder blant sine gamle kolleger.

Analyserte forhold

Dr. Heinz Busch var sjef for en avdeling som ikke primært sanket hemmeligheter, men analyserte de politiske forholdene i ulike land.

- Avdelingen var rett og slett opptatt av å fange inn den politiske stemningen og atmosfæren i vedkommende land, sier ekspertkilden.

Kilder som Dagbladet har vært i kontakt, sier at det er vanskelig å vurdere Rössler og Busch som sannhetsvitner.

Hadde motiver

- Begge hadde selvfølgelig inngående kunnskaper om organisasjonen der de hadde toppjobber. Men begge hadde samtidig motiver for å fortelle mest mulig, blir det understreket overfor Dagbladet.

Etter razziaen 4. november skal POT ha fortalt Viksveen at en annen østtysker, denne gang en mann ved navn Busch, har pekt ut Viksveen som spion.

- Heller ikke dette navnet kjenner jeg, forteller Stein Viksveen til Stavanger Aftenblad.

Blant en rekke tidligere DDR-diplomater som Dagbladet har vært i kontakt med, er Stein Viksveens navn helt ukjent. En av de få som sier at de kjenner Viksveen, er Thomas Stenz, som var presseattaché ved DDR-ambassaden i Oslo i siste halvdel av 1970-årene og førstesekretær samme sted i slutten av 80-årene.

- Jeg husker Viksveens navn, at han var korrespondent, men det er alt. I min jobb som diplomat hadde jeg ingenting med Stasi å gjøre, sier Stenz til Dagbladet.

STASI-SPION? Nyheten om spion-siktelsen mot Stavanger Aftenblad-journalisten Stein Viksveen slo ned som en bombe i går.