Tyvekongens datter på raid i Norge

Politiet tror unge jenter ble tvunget til Norge for å stjele sammen med datteren til verdens mest beryktede tyv.

PÅ RØMMEN: Disse to unge jentene ble tatt for tyveri i Oslo, og anses for å være ofre for menneskehandel. De skal ha operert i Norge sammen med datteren til Europas mest fryktede barnetyvkonge - Fehim Hamidovic. Foto: Politiet
PÅ RØMMEN: Disse to unge jentene ble tatt for tyveri i Oslo, og anses for å være ofre for menneskehandel. De skal ha operert i Norge sammen med datteren til Europas mest fryktede barnetyvkonge - Fehim Hamidovic. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 14. oktober i fjor ble fire personer pågrepet i ei drosje i Storgata i Oslo sentrum: en voksen kvinne, en mann, og to jenter på 14 og 17 år. Den ene jenta skal ha hatt tyvegods på seg, og politiet satt på videoopptak av jentene idet de skal ha utført lommetyverier ved Oslo S.

Men politiet ante at saken handlet om mer enn «bare» tyveri. De voksne ble siktet for menneskehandel, mens jentene fikk beskyttelse på hemmelig sted. Det hjalp likevel ikke: Slik Dagbladet meldte denne uka har de to jentene stukket av.

Oslo-politiet har etterlyst dem over hele Europa, og tror at de er i Italia. Politiet tror jentene er tilbake hos miljøet til en av de mest beryktede tyvene i moderne europeisk historie. Et miljø der hundrevis av barn er blitt utnyttet og tvunget til å stjele.

Bestefaren Bosniske Fehim Hamidovic (62) omtales ofte som den moderne Fagin, etter den kyniske barnebandelederen i Charles Dickens' «Oliver Twist». Hamidovic soner nå i fransk fengsel, og antas å stå bak lommetyverier over hele Europa.

Selv så han på seg selv som en godslig og omsorgsfull bestefar. Politiet mente hans flere hundre barn sterke hær av lommetyver har tusenvis av lovbrudd på samvittigheten.

Oslo-politiet mistenker at den siktede kvinnen er Fehim Hamidovics datter. Det bekrefter politiførstebetjent Thor Martin Elton overfor Dagbladet.

- Sikre familieforhold kan i denne saken bare avklares med DNA-testing, blant annet på bakgrunn av den utstrakte bruken av falske identiteter. Men en av politiets hypoteser er at dette er faren til den siktede kvinnen, sier Elton, som er leder for menneskehandelgruppa i Oslo-politiet.

500 småjenter Fehim Hamidovic ble stilt for retten i Frankrike i mai 2013. Rettssaken ga et unikt innblikk i et miljø der hundrevis av barn skal ha blitt tvunget til å stjele på gata Europa rundt. Flere av barnetyvene, blant dem Carla (14) og Fadida (11), ga vitnemål som rystet både publikum og journalister.

FRYKTET: Bosniske Fehim Hamidovic (62) omtales som den moderne Fagin, etter barnebandelederen i Charles Dickens' «Oliver Twist». Han soner i fransk fengsel, og skal stå bak lommetyverier over hele Europa. Foto: Politiet
FRYKTET: Bosniske Fehim Hamidovic (62) omtales som den moderne Fagin, etter barnebandelederen i Charles Dickens' «Oliver Twist». Han soner i fransk fengsel, og skal stå bak lommetyverier over hele Europa. Foto: Politiet Vis mer

De to unge jentene forklarte at de var nederst på rangstigen i Fehim Hamidovics kriminelle nettverk. De ble sendt ut på gatene i franske storbyer for å stjele:

Hvis de to ikke klarte å stjele for 2500 kroner i uka, ble de banket opp eller torturert - eksempelvis kunne de bli svidd med sigaretter. Totalt krevde Hamidovic godt over 600 000 kroner i ukentlig utbytte fra sine unge tyver. Hvis ikke ble det bank.

- Det er over 500 jenter involvert, sa Hamidovic selv. Han hevdet imidlertid at de 500 jentene alle konspirerte mot ham, og at det var en rivaliserende gjengleder, «Elvis», som sto bak det hele. Retten trodde ham ikke, og dømte ham til sju års fengsel.  Men det skulle raskt vise seg at tyveriene ikke stoppet selv om «Fagin» var i fengsel.

22 identiteter Ved hjelp av voksne undersåtter skal Fehim Hamidovic ha organisert transport, logistikk og tyveriraid for barnetyvene Europa rundt.

- Så langt har politiet avdekket at dette miljøet har operert i 10 forskjellige land, sier Thor-Martin Elton i Oslo-politiet.

- Det er Italia, Spania, Sveits, Østerrike, Frankrike, Belgia, Nederland, Tyskland, Sverige og Norge.

- Hvor mange identiteter har de voksne lederne operert med?
 
- Dette er usikkert. Men kvinnen som er siktet for menneskehandel i Norge har bare i Italia operert med 22 forskjellige identiteter. Dette gjør at den internasjonale etterforskningen tar lengre tid enn normalt, i og med at vi må forholde oss til såpass mange forskjellige navn og fødselsdatoer som det er usikkerhet knyttet til.

Selges av foreldrene En som kjenner dette miljøet godt, er den svenskfødte komikeren og profesjonelle «lommetyven» Bob Arno. Han jobber tett med Europol, og har i årevis jobbet mot Hamidovic-miljøet. Gjennom å kontakte barnetyvene på gata skaffer Arno unik informasjon.

- ORGANISERT: Politiførstebetjent Thor Martin Elton, leder for Oslo-politiets menneskehandelgruppe, sier den siktede kvinnen bare i Italia har operert med 22 forskjellige identiteter. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
- ORGANISERT: Politiførstebetjent Thor Martin Elton, leder for Oslo-politiets menneskehandelgruppe, sier den siktede kvinnen bare i Italia har operert med 22 forskjellige identiteter. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer

- Det er noen få mafialedere i Romania, Bosnia og Kroatia som «kjøper» eller «leier» barn for 2-3000 euro. De kjøres i bil til for eksempel Paris, der de læres opp til å bli lommetyver, sier Arno til Dagbladet.

-  Siden de er under 18 slipper de fengsel - får de trøbbel kommer en tante, søster eller onkel og henter dem. De bes om å ikke si sitt eget navn til politiet. Når politiet blir obs på syndikatene kan de overvåke dem — men da har de som regel stukket av.

Flesteparten av barna Bob Arno kommer i kontakt med er fra Romania og Bulgaria — noen fra Tsjekkia og Kroatia.

- De kommer fra lutfattige landsbyer der det er veldig lett å komme i kontakt med organiserte kriminelle. Disse driver med både narkotika, prostitusjon og lommetyveri, sier Arno.

Stor operasjon 12. februar i år slo fransk og rumensk til mot miljøet. 18 personer ble pågrepet, siktet for menneskehandel med mindreårige rumenske jenter, hvitvasking og heleri. Politiet ransaket fire adresser i Frankrike og ti i Romania, og tok beslag i 25 000 euro i kontanter, gull, juveler, luksusklokker og TV-er.

Politiet mener de 18 drev familie- og klanbaserte kriminelle grupper, og at de sto bak et stort antall lommetyverier i de mest populære turistområdene i Paris og på flere togstasjoner i den franske hovedstaden.

- Selv om hvert enkelt tyveri ikke utgjør så mye penger, tjener disse gruppene tosifrede millionbeløp, sier Bob Arno.

- Topplederne bor i flotte villaer, nesten slott, i Romania og Bulgaria. Dette er hus som rike norske forretningsmenn ville vært sjalu på. Men de er smarte. Pengene hvitvaskes, korrupsjon er også et problem. De på toppen er vanskelige å ta.

Nekter skyld I den norske saken opplyser den voksne kvinnens forsvarer, advokat André Gauslaa Kirkholm, at hun nekter straffskyld. Hun sitter fortsatt i varetekt. Advokat Fisnik Baki, som representerer den varetektsfengslede mannen, sier klienten ikke erkjenner straffskyld.

UVANLIG EKSPERT: Svenskamerikanske Bob Arno er komiker og profesjonell «lommetyv». Han jobber tett mot Hamidovic-miljøet. Foto: Privat
UVANLIG EKSPERT: Svenskamerikanske Bob Arno er komiker og profesjonell «lommetyv». Han jobber tett mot Hamidovic-miljøet. Foto: Privat Vis mer

- Han tar varetektsfengslingen veldig tungt. Av hensyn til den videre etterforskning, og klientens privatliv, ønsker jeg ikke å kommentere ytterligere, sier Baki.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer