Tyven i Bagdad

Iraks hovedstad lever fremdeles på minnene fra eventyrverket «Tusen og en natt». Og de har ikke glemt mongolenes herjinger for 750 år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PÅ BEGYNNELSEN av 800-tallet gikk kalifen Harun al-Rashid i forkledninger rundt i Bagdads gater for å se om innbyggerne hans hadde det bra. 1200 år seinere har Saddam Husseins hemmelige agenter operert i den irakiske hovedstaden for å se om folk har hatt det for bra.

Historien gjentar seg. I 1258 rykket 200000 mongolske soldater inn i Bagdad, som den gang var hovedstaden i abbasidenes verdensrike. Byen ble jevnet med jorda av Hulagu Khan, sønnesønnen til Djengis Khan. I løpet av 40 dager ble hundretusenvis av mennesker slaktet ned, og uerstattelige bøker fra biblioteket «Visdommens hus» brent eller kastet i elva Tigris.

Nå står et like stort antall amerikanske og britiske soldater klare til å ta Bagdad. De opererer ikke som de mongolske «ville horder», men har bomber og missiler som har langt større ødeleggelseskraft.

- Hold din ondskap vekk fra sivilisasjonens mor, sa Saddam Hussein 18. januar i en tale rettet til George W. Bush. Uten å nevne navnet hans sammenliknet han den amerikanske presidenten med Hulagu Khan. Men «den nye Hulagu» ville ifølge Saddam ikke bli i stand til å erobre Bagdad.

SADDAMS TALE er en del av propagandakrigen, men den skal ikke undervurderes. For mongolenes invasjon i Bagdad er et av de store nederlag i arabisk historie. Abbasidriket, som hadde eksistert i 500 år, gikk i oppløsning. Med stolthet tenker araberne tilbake på tida under abbasidene, da et verdensrike som strakte seg fra Nord-Afrika til grensene mot Kina, ble styrt fra Bagdad. Byen var samlingssted for matematikere, leger, arkitekter, forfattere og poeter. Arabisk vitenskap og litteratur var på et nivå datidas europeere ikke engang kunne drømme om. Kalifene bygde diker, kanaler og vannreservoarer og sørget for at Bagdad ble fri for malaria. I biblioteket «Visdommens hus», grunnlagt av Harun al-Rashids sønn Mamun, ble verker av Platon, Aristoteles og Pytagoras oversatt til arabisk.

BOMBING OG BELEIRING av Iraks hovedstad kan gi byen stor symbolverdi i den arabiske verden. Bagdad er ikke Kabul eller Groznyj. Selv om Saddams bunkerliknende hovedkvarterer har tatt over for abbasidenes eksotiske og vakre palasser, er byen ved elva Tigris et av de virkelige minnesmerkene over arabernes tidligere storhet. Man går ikke løs på en slik by uten at det straffer seg.

Harun al-Rashid, som er en av gjennomgangsfigurene i eventyrverket «Tusen og en natt», var kanskje ikke en like rettferdig hersker som historien vil ha det til. Han er likevel en mann mange arabere ser tilbake på med stolthet. De fantastiske fortellingene fra «Tusen og en natt» har gått sin seiersgang over hele verden. Alle kjenner vel eventyrene om Aladdin, Ali Baba og de førti røverne, Sinbad sjøfareren og tyven i Bagdad. En rekke av disse foregår i den irakiske hovedstaden.

PRESIDENT BUSH må trå varsomt så han ikke blir oppfattet som «den nye tyven i Bagdad». Fortsetter Saddam-regimets folk å omtale den amerikanske presidenten som det 21. århundrets mongolhersker, vil dette gå hjem i store deler av arabisk opinion. Spesielt hvis slaget om Bagdad blir blodig.

George W. Bush har hele tida framhevet at kampen står mot det onde, representert ved Saddam Hussein og hans masseødeleggelsesvåpen. Denne retorikken vil fortsette i dagene som kommer, og vi har allerede sett at amerikanerne ønsker å få has på den irakiske diktatoren så fort som mulig. President Bush håper at Saddam-regimet faller før han må innta Bagdad med makt, men det kan bli vanskelig. Riktignok hater et flertall av innbyggerne i den irakiske hovedstaden sin diktator gjennom de siste 24 åra, men de elsker også byen sin.

Derfor vil det trolig ikke hjelpe så mye for amerikanerne å slippe flygeblader som forteller at «vi kommer som venner» over Bagdad. Persere, osmanere og briter har okkupert byen, uten å ha blitt høyt elsket av den grunn.

- Vi har aldri akseptert fremmed okkupasjon. Slikt tolererer ikke Bagdads innbyggere, sier byens ledende historiker Hussein Ali Mahfoud.