- Tyven kom mot ham med hevet arm

Securitas mener ny video viser at vekteren ble angrepet av salattyven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladet.nos reportere har sett en ny overvåkningsvideo fra Egertorget som viser deler av hendelsesforløpet før salat-tyven blir lagt i bakken av Securitas-vektere.

På videoen ser man tydelig at vekteren rygger mens tyven kommer mot ham med en arm hevet. Vekteren rygger i raskt tempo. Her forsvinner bildet er øyeblikk, før vi ser den ene vekteren legger mannen i bakken. Denne videoen er nå oversendt oslopolitiet.

- Vår vekter blir angrepet av tyven. Han prøver så å trekke seg tilbake for å hente forsterkninger, men blir angrepet på nytt, sier administrerende direktør i Securitas, Roar Lund til Dagbladet.no.

Les også: Får ingen konsekvenser for vekterne.

Omstridt mageleie

- Men mageleie er en svært omstridt måte å legge folk i bakken på?

- Jeg er ingen ekspert på verken den ene eller den andre typen grep. Men av og til er det nødvendig å legge folk i bakken. Vi tar gjerne i mot råd vi. Alle kan være etterpåkloke, sier Lund.

Han legger til:

LAGT I BAKKEN: En salat-tyv blir lagt i bakken og iført håndjern av flere vektere. Foto: SCANPIX
LAGT I BAKKEN: En salat-tyv blir lagt i bakken og iført håndjern av flere vektere. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det er klart tre mot en er feigt, og at dette ser voldsomt ut. Men våre vektere skal ikke håndtere slike situasjoner alene, sier Lund.

Securitas-sjefen mener videoen av mannen som blir lagt i bakken av flere vektere kun viser en liten del av sannheten.

- Våre vektere har som oppgave å sørge for at ingen blir skadd i slike situasjoner. I denne situasjonen var det ingen som ble skadd. Det er klart det skjer brutalt ut, men av og til skjer det ting som gjør at vekterne må handle på denne måten, sier Lund.

- Kunne hatt kniv

Steffen er selv vekter i området nederst på Karl Johan.

- Det skjer med jevne mellomrom at vi må forsvare oss dersom vi blir truet eller angrepet. Ifølge våre instrukser skal vi ikke gå inn i slike situasjoner alene dersom det ikke er helt nødvendig, men tilkalle forsterkninger.

- Vi gjør en jobb for butikkene i området, og blir tilkalt når det er mistanke om tyveri. Da vet vi ikke hva som er stjålet, og vi vet heller ikke om folk har våpen eller ikke. Denne mannen kunne hatt kniv, sier Steffen.

Etterforskes av politiet

Oslo politidistrikt har på bakgrunn av Scanpixs video av hendelsen besluttet å etterforske saken. Administrerende direktør Strand sier han føler seg trygg på at Securitas ikke vil bli dømt for noe.

- Vi har sett opptak fra to overvåkningskameraer som viser en helt annen side av saken, sier Lund.

Den videoen Dagbladet.no har sett viser helt tydelig av vekteren rygger hurtig. Det er derimot ikke mulig å fastslå ut fra bildene at tyven slår, fordi de to forsvinner ut av bildet i noen sekunder. På neste bilde legges tyven i bakken.

Vekteren selv har forklart at han ble slått, og følte seg truet.

Vekteren Steffen legger ikke skjul på at området nederst på Karl Johan er det tøffeste i byen. Han sier det er likevel sjelden at vekterne kommer opp i ekstreme situasjoner.

- Men av og til opplever vi situasjoner som truende. Jeg har selv blitt truet, og har måttet tilkalle forsterkninger. Det er en del av vår hverdag. Å legge folk i bakken er den eneste muligheten vi har til å uskadeliggjøre folk, sier han.

- Banka på bakrommet

Tidligere justisminister Odd Einar Dørum er en av de som har reagert sterkt på saken.

- For bare tre uker siden var jeg på et møte med selgere av avisa =Oslo, som fortalte at mens de opplevde at de stort sett ble godt behandlet av politiet, hadde de svært dårlig erfaring med vektere. Det ble fortalt om utrolig mye bruk av håndjern, og at de ble tatt inn på lukkede rom i for eksempel kjøpesentre, hvor ingen kan observere hva som skjer. Dette har vektere rett og slett ikke rett til å gjøre, sier Dørum.

På Karl Johan i dag traff Dagbladet.no Trine, som selger magasinet =Oslo. Hun forteller det samme.

- De oppfører seg som om de skulle være politiet. Et par kamerater av meg ble pågrepet utenfor Jernbanetorget fordi vekterne trodde de sto og dealet dop. De ble tatt inn på bakrommet på et kjøpesenter og banket opp, sier Trine.

Hun forteller at flere hun kjenner har hatt voldelige sammenstøt med vektere.

Satt i håndjern

Det forteller også rusmisbrukeren Fredrik. Han er selv blitt satt i håndjern fordi de trodde han solgte dop.

- Det har vært mange voldelige episoder. Jeg har et mye bedre forhold til Politiet enn til vekterne. De hater narkomane, og ser på oss som dritt. Jeg kjenner flere folk som har fått juling av vektere, sier Fredrik.

- Det kan selvsagt skje overtramp. Men at vi driver og grisebanker folk faller på sin egen urimelighet. Vårt mål er å unngå vold, ikke å eskalere vold. Det er ikke vår politikk. Jeg er stolt av den jobben våre vektere gjør, sier Roar Lund.

Vekteren Steffen har også hørt historier om folk som er blitt banket av vektere på bakrom.

- Jeg tror det er fryktelig sjelden at slike ting skjer, sier Steffen til Dagbladet.no.

Han forteller også at vekterne svært sjelden griper inn når de ser salg av narkotika.

- Dette er det politiets oppgave å håndtere, sier han.