Tyven tok oppvasken

Hva gjør du når du har pågrepet en innbruddstyv i din egen leilighet, og Oslo-politiet ikke gidder å komme? Mohamed Elgazi (36) fant sin egen straffemetode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka fire i natt ble Mohamed Elgazi vekket av noen merkelige lyder i leiligheten sin i Johan Svendsens gate på Torshov. Det første han tenkte var at det sikkert var samboeren hans, men det tok ikke mange sekundene før han våknet nok til å huske at hun var i Tønsberg. Så han styrtet ut av senga og løp ut i gangen. Der sto det en narkoman innbruddstyv som hadde stjålet en veske, og prøvde å låse seg ut av leiligheten.

- Jeg fikk tak i ham to sekunder før han hadde kommet seg unna. Han var ganske stor og gjorde litt motstand, men jeg hoppet på ham, fikk godt grep og trakk ham inn på kjøkkenet, sier Elgazi til Dagbladet.no.

Politiet la på

Det første han tenkte på var om det kunne være flere tyver i leiligheten. Det andre var om tyven var bevæpnet. Elgazi ringte umiddelbart til sentralbordet til Oslo politidistrikt.

- Jeg sa at jeg hadde pågrepet en innbruddstyv, og ville gjerne at politiet skulle komme. Kvinnen jeg snakket med spurte om han hadde gjort noe galt.

Innbruddstyven var på vei ut med datterens veske, som inneholdt en tyggegummipakke og tre kroner.

- Jeg fortalte at jeg hadde pågrepet ham før han kom seg unna. Da fikk jeg beskjed om å la ham gå.

Elgazi trodde knapt sine egne ører, og begynte å diskutere med politiet.

Da la politiet på telefonen.

I mellomtida tryglet innbruddstyven om tilgivelse, og ba Elgazi slippe ham før politiet kom.

- De kommer ikke. Så da blir jeg politi, sa Elgazi.

Fikk passende straff

Han tok med seg tyven gjennom den to etasjers leiligheten, for å se om det var flere tyver der. Da de hadde gått gjennom alle rommene, gikk de inn på kjøkkenet.

- Tyven fortalte at han hadde satt en stol opp mot vinduet i bakgården, og klatret inn gjennom et lite vindu som var åpent.

Den neste timen foretok Elgazi både avhør, beslag, drev samtaleterapi og fant en passende straff for mannen.

- Jeg satte ham til å koke kaffe til meg, før han begynte med oppvasken. Jeg vurderte å få ham til å støvsuge, men det var jo midt på natta og ville bråket for mye. Så tok jeg joggeskoene, skinnvesten, vantene og rullingsen hans. Jeg tenkte egentlig å sende ham avgårde naken, men han ba om tilgivelse.

Rundt klokka 05.30 lot han innbruddstyven gå.

- Jeg skulle på jobb i dag tidlig, og trengte mer søvn. Så jeg ba ham dra til helvete, med klar beskjed om hva som kom til å skje hvis han viste seg her igjen. Det lovte han at han aldri skulle gjøre. Han var livredd, og sa at jeg var verre enn politiet.

Ikke trygg

Elgazi trener boksing, kick-boksing og har vært aerobic-instruktør i mange år, og hadde derfor små problemer med å hanskes med tyven.

- Men hva hvis han hadde kommet når samboeren min var alene hjemme med datteren min? Hva ville skjedd da? Politiet skal vel være hjelpsomme? Jeg føler meg ikke trygg lengre.

eugene.brandal.laran@dagbladet.no

TOK TYVEN Mohamed Elgazi (36) lot innbruddstyven koke kaffe og vaske opp, før Elgazi tok fra ham skinnvesten, vantene og joggeskoene. - Han sa jeg var verre enn politiet.