Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyvene som stjal lastebil med radioaktivt materiale vil trolig dø

Åpnet beholderne.

FARLIG: Tyvene som stjal lastebilen som var lastet med radioaktivt materiale vil trolig dø av stråling. Foto: AFP Photo/IMSS/NT Scanpix
FARLIG: Tyvene som stjal lastebilen som var lastet med radioaktivt materiale vil trolig dø av stråling. Foto: AFP Photo/IMSS/NT Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyvene som stjal lastebilen som var lastet med radioaktivt materiale vil trolig dø av stråling, ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Lastebilen var lastet med stoffet kobolt-60, som var på vei fra et sykehus i byen Tepojaco i Mexico til et spesiallager for atomavfall. Tyvene stjal lastebilen da sjåføren stoppet på en bensinstasjon.

Etter en flere dager lang politijakt på lastebilen ble den funnet forlatt like i nærheten fra der den ble sjålet. Myndighetene i Mexico slo full alarm siden stoffet kan brukes til å lage en såkalt «skitten bombe», et sprenglegeme som vil kunne spre det radioaktive materialet over et stort område.

Da det ble kjent at tyvene hadde åpnet beholderne med det kjemiske stoffet og blitt eksponert for stråling, begynte lokalt politi å lete på helseklinikker.

Men det er ingen personer med tegn til stråling som har møtt opp på verken sykehus eller helseklikker.

Stoffet skal ikke være videre eksponert eller ødelagt, utover at beholderne er åpnet. Det betyr at de ikke gjør fare for andre enn tyvene.

- Personene som åpnet beholderne er utsatt for stor risiko for å dø, sier Mardonio Jimenez ved Mexicos atomenergibyrå til nyhetsbyrået AP.

Han opplyser at tyvene kan overleve i mellom én og tre dager, dersom de ble eksponert. Han forsikrer videre at det ikke er smittefare, og at personene ikke er i stand til å utgjøre en risiko for andre mennesker.