Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyvenes frekke triks

Tyveribandene herjer Østlandet. Geir Saxegaard avslører dem i det de kommer inn døren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no)  Lommetyvbander med opphav i Øst-Europa har vært svært aktive på Østlandet siden i sommer, og særlig de siste ukene.

Hvor store verdier de har stjålet for er usikkert, men siden i sommer har handelsnæringen sikret seg videomateriale som knytter over 100 ulike lommetyverier på Østlandet til seks konkrete bander. 

Sikkerhetsjef Geir Saxegaard styrer Coop Mosseporten. Han følger tyvene fra de kommer inn døren på kjøpesenteret.

De siste årene har sikkerhetsjefen avslørt over 1000 butikktyver, men stadig oftere må han  forholde seg til proffesjonelle lommetyver som jakter på kundenes lommebøker.

- Hvis lommetyvene kommer hit til senteret, lar vi dem gå i fred og drive med sitt mens vi har oversikten og filmer alt som foregår. Men hvis de forlater senteret før politiet er kommet, kommer vi til å gripe inn, sier Saxegaard.

Kartlagt bander

Politiet jobber nå med spor som linker flere medlemmer av lommetyvbandene til mulige kriminelle bakmenn i Øst-Europa. Politiet ber folk om å være ekstra oppmerksomme i julestria.

 - I jula har folk ekstra mye penger på seg, og tyvene vet å benytte seg av det, sier politijurist Nicolas Nyhus ved Romerike politidistrikt.
 
- Vi har kartlagt seks grupper som har reist rundt i Norge og stått bak en rekke lommetyverier. Jeg tror vi ser et begynnende problem der østeuropeere reiser til Norge uten å ha jobb i landet, og finansierer oppholdet og reisen gjennom straffbare forhold. Det er foruroligende, sier Nyhus.

image: Tyvenes frekke triks

I tillegg til de seks bandene som etterforskes, har Romerike politidistrikt nå siktet seks personer fra ytterligere to grupperinger for å stå bak i overkant av 20 tyverier. Saken skal opp i retten i januar.

- Eksplosjon

Sikkerhetsselskapet AS Skan-Kontroll har jobbet aktivt for å avsløre bandene, og har hjulpet politiet med å avdekke metodene. - Vi har opplevd en eksplosjon av organisert lommetyveri siden i sommer, sier Thomas Hansen, avdelingssjef i sikkerhetsselskapet Skan-Kontroll.

 - De er skremmende godt organisert. De opererer mest på Østlandet, men vi har også sett innslag av samme framgangsmåter i andre landsdeler, sier han.

Rammer hele landet

Selv om er Østlandet er hardest rammet av lommetyvene, er det også registrert tilfeller av organiserte lommetyverier på både Vestlandet, Sørlandet og i Trøndelag.

 - I sommer opplevde vi situasjoner der relativt organiserte personer sto bak lommetyverier. Vi har sett enkelte tilfeller av det også i seinere tid, seinest i forrige uke, sier Jon Borge Takle, konsulent i sikkerhetsselskapet Bedriftskontroll, med nedslagsfelt på Vestlandet.

LES MER: Les mer om de frekke tyvebandene i dagens utgave av Dagbladet.
Hele Norges coronakart