Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyver plyndret huset

Flere personer som overlevde flodbølgekatastrofen, kom hjem til plyndrede hus. Nå slår politiet i Norge og Sverige alarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familien Bjørnstad Paus reddet så vidt livet i flodbølgekatastrofen i Kharon Beach ved Phuket i Thailand. Nyttårsaften kom de hjem til Bærum. Da hadde tyver vært på besøk i villaen på Høvik.

-  De har tatt med seg en mobiltelefon, alt sølvtøyet og to antikke lysestaker, sier Anne Bjørnstad til Dagbladet.

Leste i avisa

Sammen med mannen Ole Paus, og barna Stine (20) og Magnus (13) var hun på ferie da katastrofen rammet. Magnus ble tatt av bølgen, men ble reddet av søsteren Stine. Deretter fikk de hjelp av faren med å komme seg opp i et hotell før bølgen skylte inn igjen.

Saken ble omtalt i lokalavisa Asker og Bærums Budstikke mens familien fortsatt var i Thailand. Nå mistenker familien at tyvene kan ha bestemt seg for å robbe huset etter å ha lest avisa.

-  Det kan jo være en tilfeldighet, men vi har aldri hatt innbruddsforsøk tidligere, sier Anne Bjørnstad.

Likevel føler familien at innbruddet er en bagatell i forhold til det de var igjennom i Thailand.

-  Jeg reagerte i grunnen ikke på innbruddet i det hele tatt. Det er liksom så ubetydelig, sier Anne Bjørnstad.

Politiet på vakt

Politidirektoratet sendte i går ut en melding til alle politidistrikter der de gjør oppmerksom på at hjemmene til folk som er meldt savnet offentlig, er spesielt utsatt for innbrudd.

-  Vi har bedt alle politidistrikter vurdere sikring av boligene til dem som enten gjennom media eller via savnetlistene til Nye Kripos er meldt savnet, sier informasjonsrådgiver Lisbeth Fasting i Politidirektoratet.

Dagbladet kjenner til at det i flere distrikt er opprettet egne grupper som skal håndtere innbruddsfaren, og at lederne ved politidistriktene har fått ansvaret for arbeidet.

Dagbladet har vært i kontakt med de politidistriktene i landet der flest personer er meldt savnet. Ingen ønsker å si noe konkret om hva de har foretatt seg for å sikre utsatte boliger.

Flere innbrudd i Sverige

I Sverige er det rapportert flere tilfeller der tyver har slått til mot svensker som har oppholdt seg i Thailand da flodbølgen kom.

-  Vi har fått opplysninger om flere tilfeller av innbrudd i hjemmene til savnede, sier statssekretær Lars Danielsson til Aftonbladet.Svensk politi etterforsker forholdene, men understreker at koblingen ikke kan bevises.

Også etter Estonia-ulykken for ti år siden, ble flere av de rammedes hjem plyndret i Sverige. Dette skal være en av grunnene til at Sverige har valgt å ikke offentliggjøre lista over savnede.

-  Det finnes dessverre mennesker i vårt land som er beredt til å bryte seg inn i husene, og utsette boligene for skade, sa Sveriges statsminister Göran Persson mandag.

Ukjent i Oslo

Politiet i Hordaland, Østfold, Vestfold, Rogaland og Follo opplyser at de ikke kjenner til tilfeller der savnedes hjem er blitt plyndret, men forsikrer at de er på vakt. Politiet i Oslo er ikke kjent med meldingen fra Politidirektoratet.

-  Vi er ikke kjent med meldingen, og har ingen beredskap i forhold til hjemmene til dem som offentlig er meldt savnet, sier operasjonsleder Britt Børve ved Oslo politidistrikt.

I Sverige har nå de private vaktselskapene gått ut og tilbudt gratis bevoktning av husene til dem som er rammet av flodbølgekatastrofen. Et liknende samarbeid er ikke vurdert i Norge, ifølge Lisbeth Fasting i Politidirektoratet

REDDET LIVET: Familien Bjørnstad Paus var på Kharon Beach i Phuket i Thailand da flodbølgen slo inn over fastlandet. Her inspiserer europeiske turister skadene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media