Tyver raider Fretex

Frekke tyver forsyner seg grovt av boksene til Fretex. Fretex Norge har sett seg nødt til å investere åtte millioner kroner for å gjøre returboksene mer innbruddssikre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN/OSLO (Dagbladet) -  Folk er skruppelløse. Det er trist at klær og verdisaker som er gitt i god tro av rause givere, regelrett blir stjålet, sier Thor Fjellvang, konsernsjef i Fretex Norge.

Problemet er så stort at Fretex må bytte ut alle returboksene og erstatte dem med nye, innbruddssikre bokser.-  Det er 1000 bokser rundt om i hele landet. Å bytte ut alle koster rundt 8,3 millioner kroner. Det er trist at vi må bruke penger på slike tiltak istedenfor til gode formål, sier Fjellvang.

Systematisk tyveri

-  Vi har hatt mye trøbbel med tyver her i Drammen, sier Fred Willy Løwe, daglig leder for Fretex i Drammen.

Han mener at det ikke er grenser for folks frekkhet.

-  Da en av sjåførene våre skulle tømme en boks, satt det en kvinne inni boksen. Sjåføren spurte hva hun gjorde der, da fikk han til svar at hun ventet på mannen sin, forteller Løwe.

I Drammen er de gamle boksene nå byttet ut med nye bokser. Men det alene er ikke nok til å skremme vekk tyvene.

-  Tyver bryter opp boksene, vi må bruke mye penger på reparasjoner, sier Terez Scorba, butikkleder for Fretex på Gulskogen i Drammen. Hun påpeker at det også er et problem at folk som ønsker å gi bort gamle ting setter tingene utenfor boksen.

Tyver raider Fretex

-  Ting som ikke blir lagt oppi boksen forsvinner med en gang. Vi har tyverier her daglig, sukker butikklederen.

Hun mener folk fra alle sosiale lag forsyner seg av boksene.-  Jeg tror noen stjeler systematisk for å selge videre, sier Terez Scorba.

Lever til butikken

-  Klær slengt utover og rundt boksene er et syn som ofte møter meg når jeg kommer på jobb om morgenen, forteller Scorba.

Hun er oppgitt over at folk ikke viser større respekt. -  Jeg har tatt flere tyver på fersken, men de bare blåser av meg. Varene er jo gratis, så de mener de har rett til å ta dem. Jeg har kontaktet politiet ved flere anledninger. Men de mener det bare er snakk om søppel og derfor ingen politisak, sier Scorba.

Løwe og Scorba oppfordrer folk til å fortsette å gi, men det tryggeste er å levere direkte i butikkene.

-  Da er man sikker på at varene kommer trygt fram, sier Løwe.