Tyver slipper unna med kortere straff

Straffen har gått ned med 29 prosent i snitt de siste ti årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den gjennomsnittlige straffen for tyveri har gått ned med 29 prosent her i landet de siste ti årene.

I år blir 180.000 mennesker i Norge ofre for vinningsforbrytelser. De fleste sakene blir aldri oppklart. Tyver som til slutt blir fanget og dømt til fengsel, får i snitt langt kortere straff enn for ti år siden.

I fjor var den gjennomsnittlige straffen for simpelt tyveri på 95 dagers fengsel. Det er en nedgang på 29 prosent på ti år, skriver Aftenposten.

Grovt tyveri ga i fjor i snitt 176 dager i fengsel, en nedgang på 17 prosent. Ransdømte fikk i fjor i snitt 336 dager i fengsel som straff. I 1999 var straffen 92 dager lenger. Nedgangen utgjør 21 prosent, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Stortinget krevde i 2003 skjerpet straffenivå, og den lavere gjennomsnittsstraffen er dermed i strid med politikernes ønske.

Riksadvokaten mener imidlertid det er feil å sammenligne gjennomsnittlig straff i 1999 og 2007. Straffene for grove innbrudd er blitt til dels vesentlig strengere, ifølge assisterende riksadvokat Knut H. Kallerud.

Regjeringen legger før jul fram forslag om omfattende endringer i straffeloven. Regjeringen går blant annet inn for strengere straff for profesjonelle tyver. (NTB)

 

TYVERI: Politi sperrer området rundt en verditransportbil som  tble utsatt for et grovt tyveri i Markveien på Grünerløkka i Oslo.  Foto:  Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
TYVERI: Politi sperrer området rundt en verditransportbil som tble utsatt for et grovt tyveri i Markveien på Grünerløkka i Oslo. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer