MISTET LAPTOP OG MOBIL: Sissel Grøndahl (55) ble natt til tirsdag frastjålet laptopen og mobilen, som lå i stua. Tyvene tok seg trolig inn gjennom vinduet (bak). Foto: Harald Hoff
MISTET LAPTOP OG MOBIL: Sissel Grøndahl (55) ble natt til tirsdag frastjålet laptopen og mobilen, som lå i stua. Tyvene tok seg trolig inn gjennom vinduet (bak). Foto: Harald HoffVis mer

Tyver tok seg inn gjennom vinduet mens Sissel (55) lå og sov

Innbruddsbølge på Oslo vest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til tirsdag våknet Sissel Grøndahl (55) av lyder i sin egen stue hjemme på Røa vest i Oslo. Hun tenkte ikke videre over dette, men da hun våknet opp dagen etter, oppdaget hun at Apple-laptopen og mobilen var stjålet fra stua.

- Tyvene tok seg nok inn gjennom vinduet siden jeg bor i første etasje, sier hun og peker på det åpne vinduet.

- Ekkelt

Nå har Grøndahl installert ny lås på vinduet som gjør at hun kan lufte sikkert om natta. Hun er likevel tydelig i sin beskrivelse av opplevelsen.

- Det var jo ubehagelig. Ekkelt. Men dette skal ikke ta fra meg gleden ved å bo i mitt eget hjem, konstaterer hun.

55-åringen, som driver med musikk, priser seg lykkelig over at hun har tatt backup av arbeidet. Feriebildene er imidlertid borte.

Eksplosiv økning

Mens det i flere år har vært langt mellom hvert innbrudd i private hjem, har Majorstuen politistasjon - som har ansvaret for Oslo vest - de siste dagene sett en nærmest eksplosiv økning.

«Det var jo ubehagelig. Ekkelt. Men dette skal ikke ta fra meg gleden ved å bo i mitt eget hjem.» Sissel Grøndahl

- Vanligvis har vi fire-fem innbrudd i privathjem i måneden. Nå har vi hatt fem bare den siste uka, opplyser Terje K. Omre ved politistasjonens etterretnings- og vinningsavsnitt.

Innbruddene har skjedd på ulike steder vest i hovedstaden - Lilleaker, Røa og Homansbyen. I tillegg har tyver brutt seg inn på Idrettshøgskolen og et kontorlokale i Homansbyen.

- Førsteprioritet

Omre forteller at mens det for 10-15 år siden var rundt 30 innbrudd i måneden, gikk tallet ned med 75 % etter at stasjonen fikk en egen vinningsgruppe, med to faste medarbeidere inkludert ham selv.

- Innbrudd har førsteprioritet hos oss. Det er veldig ubehagelig når tyver tar seg inn i hjemmet ditt og stjeler uerstattelige ting, som farmors smykker, sier han.

KLATRET OVER: I full panikk valgte Nina Moronski å klatre over til naboens balkong, da hun forsto at innbruddstyver var på vei inn i stua hennes. - Jeg var så redd, det var fryktelig ekkelt, sier hun. Video: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Han opplyser at spaning, overvåking og DNA-spor har bidratt til flere oppklaringer de siste åra. I tillegg virker strenge straffer avskrekkende. Men helt bukt med innbruddene får politiet altså ikke.

- Det er en evig kamp, sier den erfarne etterforskeren.

Maner til forsiktighet

Politimannen har selv vært hos Grøndahl på Røa etter innbruddet, og beskriver det som et typisk såkalt innstigningstyveri.

- Når folk lufter om natta, tar tyvene seg inn i boligen mens de sover. I går hadde vi et tilfelle der tyven gikk inn på soverommet til en kvinne og stjal veska hennes mens hun befant seg i rommet.

Han formaner folk til å ta forholdsregler, spesielt nå om sommeren.

- Vær forsiktige med å lufte på dagtid, og tenk på inngangsdøra dersom du sitter i hagen på baksiden av huset.

«I går hadde vi et tilfelle der tyven gikk inn på soverommet til en kvinne og stjal veska hennes mens hun befant seg i rommet.» Terje K. Omre, etterretnings- og vinningsavsnittet ved Majorstuen politistasjon

- Forferdelig

Omre synes det er irriterende at innbruddstyver er løs i hans område.

- Det irriterer meg at noen sniker rundt og bryter seg inn hos folk. Det er riktignok veldig liten sjanse for å bli rammet, men for oss er ethvert innbrudd ett for mye, sier han.

Han ber videre folk om å ta backup av viktige datafiler, siden bærbare PC-er blant tingene som stjeles mest.

- I en sak kom en fyr fra New York til Norge fordi det er mindre kriminalitet her. Han studerte oljeboring og hadde alt arbeidet på PC-en, men så tok en tyv seg inn gjennom vinduet i hans høye førsteetasje og stjal laptopen, sier politimannen.

- Han mistet to års studier. Det er kjempesurt, forferdelig og råttent gjort, og jeg føler med dem som blir utsatt for slikt.

Ingen mistenkt

Politiadvokat Geir Wangensten-Øye opplyser at ingen konkrete personer er mistenkt for siste ukes mange innbrudd på Oslo vest.

«OLSENBANDEN»: De to tyvene var nok ikke de skarpeste, her prøver de nemlig å bryte seg inn i et vaktselskap. Video: Jon Bøckmann / Østfold Sikkerhetsservice Vis mer

- Den taktiske etterforskningen fortsetter for fullt. Vi har innhentet en del materiale og håper på et gjennombrudd, iallfall i noen av forholdene, sier han til Dagbladet.

Wangensten-Øye forteller at innbruddstyvene typisk er tilreisende utlendinger eller norske narkomane. Etterforsker Omre opplyser at i mange tilfeller av innbrudd står omreisende kriminelle, såkalte mobile vinningsforbrytere, bak.

- De er i landet et par dager, gjør innbrudd og drar igjen. De er ikke registrert og har ingen tidligere saker på seg i Norge, og er derfor vanskelige å spore opp, sier han.