Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Storstilt tyveribølge mot BMW

Tyveribander har brutt seg inn i over 200 biler bare de siste månedene.
Her herjer de akkurat nå

Politiet mener det er snakk om minst to forskjellige grupperinger, som kan være en del av en og samme liga. 

MONTERT UT: Tyvene knuser ruta, og tar med seg ratt, innebygde GPS-er og midtkonsoller. Foto: Politiet
MONTERT UT: Tyvene knuser ruta, og tar med seg ratt, innebygde GPS-er og midtkonsoller. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare siden i sommer er det gjort innbrudd i over 200 biler i Sør-Norge, med en klar overvekt av BMW-er.

Politiet mistenker at en eller flere grupperinger med østeuropeiske kriminelle står bak det som virker å være en organisert tyveribølge.

- Det er nok flere forskjellige grupperinger som står bak, og om de kommer fra en og samme liga er vanskelig å svare på. Det vi vet er at det trolig er minst to ulike grupperinger, sier politioverbetjent Stig Vasbø ved etteretnings- og vinningsavsnittet ved Majorstua politistasjon i Oslo.

De siste nettene har det skjedd flere BMW-innbrudd i Asker og Bærum, og mandag kveld ble det oppdaget et nytt tilfelle på Kolsås i Bærum.

Tyvene har nylig også vært på ferde i Oslo og på Romerike.

- Det er krevende saker fordi innbruddene gjøres på nattestid, og fordi de flytter seg fra politidistrikt til politidistrikt veldig raskt, sier Vasbø.

Også i Trondheim

I sommer var det særlig Vestfold, Drammens-området, Telemark og Agder-fylkene som fikk slite med tyvene.

Samtidig kommer det nå rapporter om BMW-tyveri så langt nord som i Trondheim, noe som sannsynliggjør at det er en annen gruppering tyver som holder på lenger nord i landet.

Politiet i Trondheim ber nå folk om å holde bilene sine i garasjene, skriver NRK Trøndelag.

De frykter at tyveriene vil fortsette utover mandag kveld og natt til tirsdag, og har foreløpig ikke klart å pågripe noen i saken.

Tyvene er en hard nøtt å knekke også for politiet i Sør-Norge.

RIBBET: Tyvene har spesialisert seg på å ta blant annet frontlyktene på nyere BMW-er. Det var et populært tyveriobjekt i sommer, mens nå er det mindre tyveri av lykter og mer av navigasjonsanlegg og andre ting som finnes inni dashbordet på bilene.  Foto: Politiet
RIBBET: Tyvene har spesialisert seg på å ta blant annet frontlyktene på nyere BMW-er. Det var et populært tyveriobjekt i sommer, mens nå er det mindre tyveri av lykter og mer av navigasjonsanlegg og andre ting som finnes inni dashbordet på bilene.  Foto: Politiet Vis mer

- Akkurat nå, med den siste grupperingen er det ingen konkrete personer som er mistenkt. Her må vi jobbe nitidig for å komme videre i etterforskningen, men vi er en stor enhet som ser på dette, og vi har gode forhåpninger om å få løst det, sier Vasbø, som koordinerer etterforskningen av tyveriene i Sør-Norge.

- Hva kan folk gjøre for å gardere seg mot dette?

- Biler med alarm og biler som står inni garasjer er absolutt mindre utsatt, og slike ting hjelper absolutt. Ellers er politiet veldig fornøyd dersom folk har kameraovervåkning, som kan gi oss gode bilder å gå etter, sier Vasbø.

Han sier det ikke bare er BMW-er som er rammet, men at det er en klar overvekt av BMW blant de 200 tyveriene som har skjedd siden i sommer.

Ellers er det gjort innbrudd i både Volkswagen, Mercedes og Volvo.

Bildehjelp ønskes

Han ber publikum om hjelp - samtidig som han oppfordrer folk til å være forsiktige.

- Vi ønsker selvfølgelig at publikum skal være forsiktige. Disse folkene kan være farlige, og vi vil ikke at de skal gripe inn konkret, men de bør ringe politiet hvis de ser noe og kanskje følge etter dem så de kan hjelpe oss med å finne deres posisjoner, sier Vasbø.

Tidligere i sommer sto åtte rumenere tiltalt for lignende innbrudd.

Det er imidlertid ingenting som tyder på at ligaen som sto på tiltalebenken da, har noe med tyveribølgen mot BMW-er å gjøre.

Navigasjonsanlegg og ratt

- Det er vi ganske sikre på at det ikke er. Det var rumenere som ble domfelt da, mens nå tror vi det er et annet land som er mer aktuelt. Hvilket land i øst-europa det er snakk om vil vi ikke gå ut med ennå, sier han.

Mens det i sommer ble stjålet en god del billykter, er det nå andre gjenstander som virker å ha fanget tyvenes interesse.

- Det går i navigasjonsanlegg, styringsenheter, ratt og det som er inni dashbordene. Det er åpenbart at det er et stort marked for dette, sannsynligvis nedover i Øst-Europa, sier han.

Han opplyser at norsk politi samarbeider tett med politiet i Sverige, som har slitt i enda større grad enn Norge med tyverier som dette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!