FUNNET I TYSKLAND: Båtmotorer verdt millionbeløp, stjålet under et sjokkbrekk i Telemark Båtsenter, er funnet i Tyskland. - Tyvene visste hva de ville ha, sier Markedssjef Trond Aasulfsen i Telemark Båtsenter. FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
FUNNET I TYSKLAND: Båtmotorer verdt millionbeløp, stjålet under et sjokkbrekk i Telemark Båtsenter, er funnet i Tyskland. - Tyvene visste hva de ville ha, sier Markedssjef Trond Aasulfsen i Telemark Båtsenter. FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADETVis mer

Tyvgods fra sjokkbrekk i Skien funnet i Tyskland

Båtmotorer for millionbeløp tatt i politirazzia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Både politiet og de ansatte på båtsenteret var tidlig sikre på at det er en profesjonell tyveribande som sto bak sjokkbrekket mot Telemark Båtsenter i Skien natt til sist fredag.

Elleve Mercury-motorer til et samlet millionbeløp ble raidet fra en låst og sikret båthall inne på et travelt og bevoktet bedriftsområde.
 
Seks dager etter er tyvgodset kommet til rette takket være merking av motorene og godt politiarbeid.
 
Ved 08-tiden i morges ringte politiet i den nordtyske byen Flensburg til daglig leder Ove Karlsen i sikkerhetsfirmaet Securmark i Arendal.
 
- Politiet hadde funnet våre sikkerhetsmerker på flere motorer i en mistenkelig transportvogn som ble stoppet i natt. Og vi kunne bekrefte at merkene stammet fra de stjålne motorene i Skien, sier Karlsen til Dagbladet.
 
Den mistenkelige lastebilen, en Volkswagen LT5, var fullstappet av båtmotorer.  Politiet kunne telle ni motorer før de rørte lasten.  Det var flere.
 
Øst-EuropaTidligere er det avdekket av østeuropeiske tyveribander står bak lignende raid langs kysten av Sørlandet og Østlandet.
 
- Jeg fikk inntrykk av tysk politi at noen er pågrepet i bilen med tyvgodset. Politiet bekreftet at bilen ikke var registert med norske eller tyske skilter. For oss er det viktigst at det nytter å stoppe tyvgods med merking og godt politi- og grensearbeid, sier Karlsen.
I løpet av det siste året er stjålne båtmotorer fra norskekysten kommet til rette i Litauen, Polen og Estland på grunn av merking.
 
Ove Karlsen viser Dagbladet en annonse som "lukter" tyvgods på et polsk nettmarked.  En 2009-modell Yamaha-motor til 130 000 norske kroner blir lagt ut til salg for 50 000 kroner.
 
- Godt politiarbeidMarkedssjef Trond Aasulfsen i Telemark Båtsenter/Polarbåt har fått bekreftet fra Telemark politidistrikt i formiddag at deler av tyvgodset er kommet til rette.
 
- Det er et veldig klart og forhåpentlig effektivt signal til kjeltringer at det ikke er trygt å kjøre i gang slike tyveriraid. Han roser godt politiarbeid mellom distriktene i Sør-Norge og over grensene.
 
Leste i Dagbladet.no- Så vidt jeg har forstått, tok politiet i Agder kontakt med politiet her i Skien etter å ha lest om tyveriet hos oss i Dagbladet.no.  Det var likhetstrekk med et tilsvarende raid mot Grimstad Båtsenter et par uker tidligere. Der ble tyvgods for store verdier sporet opp i Hirtshals i Danmark på vei sørover, sier Aasulfsen.
 
Som  importør og selger av kostbart båtstyr over landegrensene, merker Aasulfsen at det har blitt merkbart mer skjerpede kontroller på grensene de siste årene.
 
- Det er jo ikke noe problem for oss som driver lovlig virksomhet. Og samtidig er det en veldig tydelig pekefinger til kriminelle miljøer. Jeg går ut fra at ryktene om de beslaglagte båtmotorene både fra Grimstad og hos oss allerede har nådd fram dit, sier en fornøyd båtforhandler.