SEIERSKVINNEN?: Tzipi Livni hilser på tilhengere etter å ha stemt tidligere i dag. Den 50-årige utenriksministeren kan bli Israels første kvinnelige statsminister siden Golda Meir gikk av i 1974. Foto: GIL COHEN MAGEN/REUTERS/SCANPIX
SEIERSKVINNEN?: Tzipi Livni hilser på tilhengere etter å ha stemt tidligere i dag. Den 50-årige utenriksministeren kan bli Israels første kvinnelige statsminister siden Golda Meir gikk av i 1974. Foto: GIL COHEN MAGEN/REUTERS/SCANPIXVis mer

Tzipi Livni mot valgseier

Kadima med overraskende forsprang på valgdagsmålingene. Men Benjamin Netanyahu kan likevel bli ny statsminister for Likud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEL AVIV/OSLO (Dagbladet.no): De første offentliggjorte valgdagsmålingene gir sentrumspartiet Kadima og utenriksminister Tzipi Livni en knapp ledelse foran konservative Likud og Benjamin Netanyahu, melder Ha'aretz.com.

De fleste prognosene har vist at Likud lå best an - men dette viser seg nå altså ikke å stemme, skal vi tro målingene.

Dermed kan 50-årige Livni bli Israels første kvinnelige statsminister siden legendariske Golda Meir gikk av i 1974.

Tilstrekkelig seier?
Målinger utført av tre forskjellige TV-stasjoner viser alle ledelse for Kadima foran Likud. Kanal 2 viser en 29-27-ledelse, mens Kanal 10-målingen viser 30-28, det samme gjør Kanal 1.

Nasjonalforsamlingen Knesset har til sammen 120 seter, og Livni må dermed mobilisere minst 61 av disse for å reise en styringsdyktig regjering.

Det er det slett ikke sikkert at hun makter. Hvis målingene stemmer, vil sentrum-venstre-blokka, under hennes ledelse, ta 56-57 seter, mens resten går til Netanyahus høyreblokk.

Alle målingene gir Arbeiderpartiet skuffende 13 seter, mens det ytterliggående høyrepartiet Yisrael Beiteinu får 14 eller 15 og seiler dermed opp som Israels tredje største parti.

Så vel Netanyahu som Livni har sagt seg villig til å samarbeide med Yisrael Beiteinu og lederen Avigdor Lieberman - og dermed kan partiet bli svært sentralt i regjeringsforhandlingene etter valget.

- Høyrekoalisjonen vil vinne fordi vi får majoriteten av setene, erklærte en selvsikker Benjamin Netanyahu under sin tale ved midnatt.

På Kadimas valgvake buet folk og ropte på Tzipi Livni.

Se oppdaterte resultater og prognoser her

Venter på opptellingen
- Jeg velger å vente på valgresultatet. I 1996-valget trodde alle at Shimon Peres vant, men dagen etterpå var det Benjamin Netanyahu som var Israels statsminister. Det samme vil skje nå, smiler Likud-medlemmet og advokaten Yoni Lipkin til Dagbladet.no.

32-åringen har vært aktiv i Likud i årtier, og er optimist foran dagens valg.

JUBEL: Stemningen var ekstatisk på Kadimas valgvake da resultatene fra valgdagsmålingene ble kjent i 21-tida. Foto: ARIEL PETER DEJONG/AP/SCANPIX
JUBEL: Stemningen var ekstatisk på Kadimas valgvake da resultatene fra valgdagsmålingene ble kjent i 21-tida. Foto: ARIEL PETER DEJONG/AP/SCANPIX Vis mer

- Det er bare Netanyahu som kan ta de nødvendige stegene for Israel. Det er spesielt vår sikkerhet — og Israels økonomi - han vil få skikk på. Arbeiderpartiet har vist at de har feilet gang på gang. Kadima er et parti uten ideologi, med folk fra venstre til høyre, sier Lipkin.

I 21-tida er det flere journalister enn Likud-tilhengere i Likuds valgkamptelt i Tel Aviv. Sakte, men sikkert kommer imidlertid gamle og unge Likud-tilhengere inn i lokalet. De diskuterer. En person sier til Dagbladet.no at han stemmer Likud fordi partiet vil være harde mot landets arabere, som han kaller for «jungelen». Lipkin er ikke enig.

PÅ LIKUD-VAKE: 28-årige Ella Hefez er på høyrepartiet Likuds valgvake - selv om hun erklærer seg som venstresidevelger. Årsaken er kampanjen for å få frigitt det israelske gisselet Gilad Shalit (motivet på T-skjorta). Foto: TORBJØRN GRØNNING
PÅ LIKUD-VAKE: 28-årige Ella Hefez er på høyrepartiet Likuds valgvake - selv om hun erklærer seg som venstresidevelger. Årsaken er kampanjen for å få frigitt det israelske gisselet Gilad Shalit (motivet på T-skjorta). Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

- Jeg tror ikke på Lieberman-inspirerte løsninger, som å gi arabiske landsbyer i Israel til de palestinske områdene. Løsningen er å gi like rettigheter til begge folk. Da kan vi løse problemene.

Trosset dårlig vær
To timer før valglokalene stengte i Israel, hadde 59,7 prosent av velgerne trosset dårlig vær for å stemme i det mye omtalte framskyndede parlamentsvalget, skriver Ha'aretz.com.

I FANGENSKAP: Den 22-årige soldaten Gilad Shalit har sittet i Hamas' forvaring siden sommeren 2006, og hans situasjon er et brennbart politisk tema i Israel. Foto: PRIVAT/AFP/SCANPIX
I FANGENSKAP: Den 22-årige soldaten Gilad Shalit har sittet i Hamas' forvaring siden sommeren 2006, og hans situasjon er et brennbart politisk tema i Israel. Foto: PRIVAT/AFP/SCANPIX Vis mer

Frammøtet er dermed noe større enn ved forrige valg i 2006, men relativt lavt sammenliknet med valg før dette.

Alt tydet på at dagens valg i Israel ville innebære et comeback i statsministerstolen for Netanyahu, som innehadde embetet i perioden 1996-99.

SETTER SIN LIT TIL «BIBI»: Høyresida i israelsk politikk har håpet og trodd på at Benjamin «Bibi» Netanyahu (58) vil gjøre comeback som statsminister. Her er Likud-lederen foreviget sammen med en yngre tilhenger. Foto: TARA TODRAS-WHITEHILL/AP/SCANPIX
SETTER SIN LIT TIL «BIBI»: Høyresida i israelsk politikk har håpet og trodd på at Benjamin «Bibi» Netanyahu (58) vil gjøre comeback som statsminister. Her er Likud-lederen foreviget sammen med en yngre tilhenger. Foto: TARA TODRAS-WHITEHILL/AP/SCANPIX Vis mer

Likud-leder Netanyahu er kjent som en av Knessets mest markante hauker når det gjelder forholdet til de arabiske nabolandene og Palestina-spørsmålet.

I kjølvannet av krigen mot Hamas på Gaza rundt nyttår har det meste av den israelske valgkampen dreid seg om å vise styrke overfor trusselen utenfra, hvilket synes å ha tjent kompromissløse Netanyahu vel - i tillegg til ytterliggående jødiske partier som Yisrael Beiteinu.

Den eneste reelle utfordreren til Netanyahu har vært Kadima-leder og utenriksminister Livni, som riktignok har gjort det skarpt på meningsmålinger, men som mange har tvilt på virkelig er i stand til å tukte Netanyahu når alt kommer til alt.

VANTRO: Likud-velgere og Netanyahu-tilhengere tas på senga av valgdagsmålingene, etter å ha stolt på at «Bibi» Netanyahu ville dra seieren i land. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/SCANPIX
VANTRO: Likud-velgere og Netanyahu-tilhengere tas på senga av valgdagsmålingene, etter å ha stolt på at «Bibi» Netanyahu ville dra seieren i land. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/SCANPIX Vis mer

Mye tyder nå altså på at at skeptikerne har tatt feil.

Opptatt av Gilad
28-årige Ella Hefez er på Likuds valgvake - selv om hun selv ikke stemmer på det konservative partiet.

JOKEREN: Avigdor Lieberman og hans ytterliggående høyreparti Yisrael Beiteinu kan komme til å spille en sentral rolle når spørsmålet om regjeringsdannelse skal diskuteres etter valget. Ifølge valgdagsmålingene er partiet nå større enn Arbeiderpartiet - og så vel Netanyahu som Livni har sagt seg åpne til å samarbeide med dem. Foto: URI LENZ/EPA/SCANPIX
JOKEREN: Avigdor Lieberman og hans ytterliggående høyreparti Yisrael Beiteinu kan komme til å spille en sentral rolle når spørsmålet om regjeringsdannelse skal diskuteres etter valget. Ifølge valgdagsmålingene er partiet nå større enn Arbeiderpartiet - og så vel Netanyahu som Livni har sagt seg åpne til å samarbeide med dem. Foto: URI LENZ/EPA/SCANPIX Vis mer

- Jeg er her for å få alle israelere til å huske på vår kjære Gilad Shalit, som fremdeles er i fangenskap i Gaza. Vi er en bevegelse som er på alle valgvaker, overalt i Israel, for å fortelle våre nye ledere at dette er den viktigste saken i landet vårt nå, sier hun til Dagbladet.no.

Den nå 22 år gamle soldaten Shalit ble tatt til fange av palestinske militante på grensa mot Gazastripen i juni 2006 og har sittet i Hamas' forvaring siden. Han var den første israelske soldaten som ble tatt til fange siden 1994, og hans situasjon har lenge vært et stridsemne i politikken.

OPTIMIST: Yoni Lipkin (32) er trofast Likud-tilhenger og tror partileder Benjamin Netanyahu vil dra i land seieren til slutt. Foto: TORBJØRN GRØNNING
OPTIMIST: Yoni Lipkin (32) er trofast Likud-tilhenger og tror partileder Benjamin Netanyahu vil dra i land seieren til slutt. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

Den 28-årige TV-produsenten Hefez har på seg ei hvit T-skjorte med bilde av Shalit. Hun går rundt og snakker med folk, og ber dem om å kreve at politikerne må jobbe for å få ham fri.

- Jeg stemmer ikke på Likud. Jeg er på venstresiden, og vil ha fred. Vi må snakke med palestinerne, ikke krige.

- Så du er imot krigen i Gaza?

- Nei. Folk i Sør-Israel har levd med å få raketter i hodet i mange år nå, så nok var nok. Vi må vise at vi har makt. Vi må snakke, men også bombe når vi trenger det, sier Hefez.

Framskyndet
Selve valget kommer nå et år før tida fordi sittende statsminister Ehud Olmert (fra Ariel Sharon-grunnlagte Kadima) valgte å trekke seg i inneværende periode etter en korrupsjonsskandale som han fortsatt sitter midt oppe i.

Tidligere statsminister Ehud Baraks Arbeiderparti er heller ikke forventet å gjøre noe videre godt valg denne gangen under de rådende omstendigheter; blant annet vil den antatte arabiske apatien trolig gå hardt ut over partiet.

Det har også vært knyttet spenning til hvilken maktfaktor Israels nærmere 20 prosent innbyggere av arabisk tilhørighet kan oppvise i det gjeldende politiske klimaet; mange ser mørkt på sin egen gjennomslagskraft som velgere, og før valget prøvde jødisk-ortodokse partier å utestenge de to rene arabiske partiene i Knesset fra hele prosessen.