Tzipi Livni ny leder for Kadima

«Den kvinnen» tar over Israels regjeringsparti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Tzipi Livni blir ny leder for det israelske regjeringspartiet Kadima.

- Dere var helt utrolige, sa Tzipi Livni da hun proklamerte seieren i en tale til partimedlemmer onsdag kveld.

Endelige resultater forelå ikke, men flere valgdagsmålinger levnet liten tvil om at Livni hadde gått seirende ut av kampen og sikret seg flest stemmer fra de 74 000 partimedlemmene.

Statsminister Ehud Olmert ringte da også og gratulerte etterfølgeren, og ønsket henne lykke til.
Neppe over
Nærmest kom tidligere forsvarsminister Shaul Mofaz, som i valgkampen hevdet å være bedre skikket til å ivareta Israels sikkerhet.

Lite tyder på at valget av Livni som Kadima-leder får slutt den politiske turbulensen som ble utløst av korrupsjonsanklagene mot statsminister Ehud Olmert.

Det er høyst usikkert om den nye partilederen vil klare å samle nok støtte til å danne regjering og overta statsministerstolen, men om hun skulle lykkes, blir hun landets første kvinnelige statsminister siden Golda Meir gikk av i 1974.


Forhandlinger
Israel er i forhandlinger med palestinernes ledelse på den israelskokkuperte Vestbredden, og har dessuten innledet forhandlinger med Syria. I tillegg har Israel en enorm utfordring i Irans atomprogram, som Israels ledere betrakter som en dødelig trussel.

Mange mener Livni vil være den naturlige lederen for å videreføre forhandlingene med palestinerne, men mannlige kritikere har kalt henne svak og omtalt henne som «den kvinnen». Selv har hun imøtegått dette.

- At jeg er kvinne, gjør meg ikke til en svak leder, sa hun til avisen Jerusalem Post forrige uke.

- Jeg har ikke problem med å trykke på avtrekkeren hvis det er nødvendig.

ISRAELS NYE STATSMINISTER?: Tzipi Livni er den nye lederen for Israels regjeringsparti Kadima. Hun kan bli landets første kvinnelige statsminister siden Golda Meir gikk av i 1974 (etter jom kippur-krigen). Foto. ARIEL SCHALIT/AP/SCANPIX
ISRAELS NYE STATSMINISTER?: Tzipi Livni er den nye lederen for Israels regjeringsparti Kadima. Hun kan bli landets første kvinnelige statsminister siden Golda Meir gikk av i 1974 (etter jom kippur-krigen). Foto. ARIEL SCHALIT/AP/SCANPIX Vis mer

Som tidligere agent for den israelske etterretningstjenesten Mossad kan det hende hun vet hva hun snakker om.

(NTB)

Tzipi Livni ny leder for Kadima