Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

U-2 fløy over Irak uten problemer

WASHINGTON (NTB-DPA-Reuters): Amerikanske spionfly gjennomførte rekognoseringstokter over Irak uten problemer i dag til tross for at Irak hadde truet med å ta i bruk sine luftvernraketter. FNs våpeninspektører vil ikke utføre inspeksjoner i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irakiske myndigheter bekreftet at U2-flyene fløy over deres grenser tidlig i morges.

  - Spionflyene krysset vår grense klokka 08.21 lokal tid. Flyene kom fra Saudi-Arabia. De fløy for høyt og var utenfor rekkevidde for våre luftvernraketter. Våre styrker står klare til å svare på nye krenkelser, sa en irakisk militær talsmann ifølge Iraks radio.

Innen rekkevidde

Vestlige eksperter mener imidlertid at Irak har luftvernraketter som kan nå U2-flyene som ikke flyr høyere enn 70 000 fot. Irak har rakettene SA-2 som kan nå 98 000 fot og de mer moderne rakettene SA-6 som når 79 000 fot, opplyste en vestlig våpenekspert.

 Dermed kunne Irak ha skutt mot flyene hvis de hadde villet.

  Verken USA eller FN bekreftet offisielt at flygningene er gjenopptatt. Det var det amerikanske fjernsynsselskapet CNN som i morges presenterte nyheten.

Trusler

Flygningene ble gjenopptatt til tross for at Irak i går gjentok sine trusler om å skyte ned flyene med luftvernraketter.

 Irakerne mener flyene brukes til spionasje i områder som ikke er berørt av de forpliktelser landet påtok seg da våpenhvileavtalen etter Golf-krigen ble undertegnet.

 USA har svart at skyting mot flyene vil bli betraktet som en krigshandling:

  - Vi vil ikke tolerere at Saddam Hussein skyter ned og dreper våre piloter som har tatt på seg flyoppdraget som følge av resolusjoner vedtatt i FNs sikkerhetsråd, sa president Bill Clinton i et intervju med fjernsynsstasjonen NBC i helgen.

Ingen inspeksjoner

FNs våpeninspeksjoner besluttet ikke å utføre inspeksjoner i I i dag:

  - Vi har valgt å ta en dag fri, uttalte direktøren for FNs overvåking og kontroll-senter i Bagdad, Nils Carlström.

  De siste sju dagene har FNs våpeninspektører forsøkt å utføre inspeksjoner hver morgen, for så å kansellere dem som følge av at Irak nekter FN-teamets amerikanske inspektørene å delta.

  Carlström ville ikke kommentere U2-flyenes tokt over Irak. De amerikanske flyene avsluttet toktet over Irak i dag uten at det kom til noen episoder.

Hele Norges coronakart