Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

U-2 flyr igjen over Irak

WASHINGTON (NTB-DPA): USA gjenopptok sine rekognoseringstokter over Irak med spionfly av typen U2 mandag. Ifølge Iraks radio var luftvernraketter klargjort for å skyte ned flyene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irakiske myndigheter bekreftet at flyene fløy over deres grenser tidlig mandag morgen.

Flyr høyt

- Spionflyene krysset vår grense klokken 08.21 lokal tid. Flyene kom fra Saudi-Arabia. De fløy for høyt og var utenfor rekkevidde for våre luftvernraketter. Våre styrker står klare til å svare på nye krenkelser, sa en militær talsmann i Irak.

USA har ikke offisielt bekreftet at flygningene er gjenopptatt. Det var det amerikanske fjernsynsselskapet CNN som mandag morgen presenterte nyheten.

Ekskorteres av jagerfly

- Flygningene skjer på oppdrag fra FN, og U2-maskinene eskorteres av jagerfly, het det i CNN-meldingen. Talsmann for det Hvite hus, David Johnson, ville ikke bekrefte informasjonen.

- Vi kommenterer ikke militære operasjoner. Det kunne komme til å sette liv i fare, sa han.

En kilde i kongressen bekreftet imidlertid overfor nyhetsbyrået AP at flygningene er gjenopptatt, men ville ikke gi ytterligere detaljer.

Flygningene ble gjenopptatt til tross for at Irak søndag gjentok sine trusler om å skyte ned flyene med luftvernraketter. Irakerne mener flyene brukes til spionasje i områder som ikke er berørt av de forpliktelser landet påtok seg da våpenhvileavtalen etter Golf-krigen ble undertegnet. USA har svart at skyting mot flyene vil bli betraktet som en krigshandling.

- Vi vil ikke tolerere at Saddam Hussein skyter ned og dreper våre piloter, som har tatt på seg flyoppdraget som følge av resolusjoner vedtatt i FNs sikkerhetsråd, sa president Bill Clinton i et intervju med fjernsynsstasjonen NBC i helgen.

U-2-fly
Hele Norges coronakart