U-sving fra Obama kan føre til rettsforfølgelse

Flere fra Bush-administrasjonen kan bli tiltalt for tortur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Først frigjorde Obama dokumentene som avslørte bruk av vanntortur som forhørsmetode. Deretter sa han at ingen av forhørslederne ville bli rettsforfulgt.

I går åpnet Obama likevel for at de som utarbeidet lovforslaget som gjorde avhørsmetodene mulige, kan bli stilt for retten.

U-sving
Det hele beskrives som en dramatisk u-sving fra Obama og hans administrasjon. Hvem som eventuelt havner på tiltalebenken er ennå uvisst, men flere menneskerettighets-forkjempere og grupperinger håper på tiltaler mot flere fra Bush- administrasjonen.

Dokumentene Obama har offentliggjort ble forfattet av Jay Bybee, John Yoo og Steven Bradbury fra justisdepartementet, og flere medier melder at om det kan bli en høring i Kongressen rundt autorisasjonen for bruk av tortur.

LAMMER MUSKLENE: Amerikanske soldater passer på at fanger på Guantanamo-leiren sitter som de skal; knelende, med overkroppen bøyd framover. Foto: Scanpix/AP
LAMMER MUSKLENE: Amerikanske soldater passer på at fanger på Guantanamo-leiren sitter som de skal; knelende, med overkroppen bøyd framover. Foto: Scanpix/AP Vis mer

Bybee, som også jobbet for justisdepartementet under Bush-administrasjonen, var hovedmannen bak de såkalte torturnotatene og er nå føderal dommer i Las Vegas. Flere demokrater har tatt til orde for at Jay Bybee må si opp sin stilling som føderal dommer og stå til ansvar for Bush-administrasjonens godkjenning av tortur under forhør.

Overlates til Kongressen
President Obama er meget opptatt av å skille mellom de som godkjente bruken av tortur og de som utførte den.

- De som utførte disse forhørene, gjorde det på ordre fra sine overordnede i Det hvite hus, jeg syntes det ikke ville vært hensiktsmessig å straffeforfølge disse, sa Obama i går.

Obama overlater avgjørelsen om mulige tiltaler til Kongressen, da han mener en uavhengig kommisjon ville være den beste løsningen for å etterforske Bush-administrasjonens autorisasjon for bruk av tortur-metoder.

Dersom CIA og Bush-administrasjonen ikke blir holdt ansvarlige for bruken av tortur, så har FNs menneskerettighetsadvokater varslet at de vil etterforske saken.

Cheney mener tortur ga resultater
Tidligere visepresident Dick Cheney mener tortur-dokumentene viser at CIA fikk ut viktig informasjon som var viktig for USAs sikkerhet ved bruk av den omstridte teknikken.

- Jeg har sett rapporter som viste at vi fant ut ting i avhørene og at det hadde konsekvenser for landet vårt. Jeg har bedt CIA om å offentliggjøre disse rapportene, slik at det amerikanske folk kan få muligheten til å se hva vi oppnådde og hvor god etterretningen var, sier Cheney i et intervju med Fox News.

GUANTANAMO: En av de første sakene Obama tok tak i som president, var å stenge fangeleiren på Guantanamo Bay. Foto: Scanpix/AP
GUANTANAMO: En av de første sakene Obama tok tak i som president, var å stenge fangeleiren på Guantanamo Bay. Foto: Scanpix/AP Vis mer

- Cheney er full av dritt, sa en erfaren kilde fra etteretningen til New York Daily News.