U-tur for Tore

STAVANGER (Dagbladet): Kan vi få sykle for fred og vennskap i Nord-Korea? spør verdenssyklist Tore Nærland (46). Bare hvis Norge gir u-hjelp til landet vårt, svarer den nordkoreanske ambassaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå skriver svaksynte Tore Nærland brev til utenriksminister Thorbjørn Jagland og ber om støtte til de lidende i Nord-Korea.

- Selvsagt er det uvanlig at et land krever u-hjelp for å utstede visum til et vennskapelig arrangement. Men jeg skjønner også Nord-Korea, landet er fattig og isolert og har mange problemer, sier Tore Nærland til Dagbladet.

Nærland har gjort det til en livsoppgave å sykle verden rundt for fred og fordragelighet mellom mennesker og religioner. På sin ferd har han møtt presidenter og statsledere, paven og kirkeledere samt en hærskare vanlige folk som er lei av krig og konflikter.

Folkelig støtte

Jærbuen har regnet ut at han har syklet 500000 kilometer i den gode saks tjeneste. Men Nord-Korea er en hvit flekk på sykkelkartet. - Vi har gitt Sør-Korea Nobels fredspris. Noen må også bry seg om naboen i nord, mener Nærland.

- Hva kan dere oppnå med en ukes sykkeltur i Nord-Korea?

- Folkelig engasjement er viktig. Det er ikke bare regjeringer og offisielle delegasjoner som kan utrette noe positivt. Vi vil gi hjelp og støtte, møte menneskene, bli kjent med land og kultur. Vi vil besøke skoler og har bedt om å få møte ledere i forskjellige organisasjoner samt medlemmer av regjeringen, forteller Tore Nærland.

Streng kontroll

Nord-Korea er et av verdens mest lukkede land. Regimet fører streng kontroll med hva utlendinger får se, og hvem de får møte. Tore Nærland legger vekt på at syklistene kommer med åpne sinn og hjelpsom ånd. Foreløpig har 21 personer meldt seg på Nærlands sykkelferd i Nord-Korea. I 1999 arrangerte Tore Nærland Verdensrittet på sykkel, som startet i Beijing. Han syklet gjennom hele Kina, Kasakhstan og Russland før han kom i mål i Bergen.

<B>SYKLER FOR FRED:</B> Tore Nærland har gjort det til en livsoppgave å sykle verden rundt for fred og fordragelighet mellom mennesker og religioner.