U2 spionfly styrtet i Sør-Korea

Det amerikanske spionflyet styrtet og traff et bilverksted sør for hovedstaden Seoul. Tre personer på bakken ble skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spionflyet av typen U2 ble verdenskjent etter at Sovjetunionen klarte å skyte ned et fly på vei fra Pakistan til Bodø i mai i 1960. Den amerikanske piloten Francis Powers ble tatt til fange og dømt til ti års fengsel for spionasje. Etter 17 måneder i fangenskap ble han sluppet fri i bytte mot en sovjetisk spion som var holdt fanget i USA.

I dag tidlig norsk tid styrtet et fly av typen U2 i Sør-Korea. Tilstanden til piloten er foreløpig ikke kjent, melder talsmann Ted Wadsworth i det amerikanske militærhovedkvarteret Pentagon til CNN.

Flyet styrtet ved byen Hwasong, fem mil sør for Seoul, og innbyggere der forteller at tre personer på bakken ble skadd da flyet traff en bolig og et bilverksted.

CNN melder at flyet trolig tok av fra den amerikanske flybasen i Osan, ikke langt fra stedet der flyet krasjet.

37 000 amerikanske soldater er stasjonert i Sør-Korea for å være med å beskytte landet mot kommuniststyret i Nord. Grensen mellom Nord-Korea og Sør-Korea har vært en av verdens strengest bevoktede siden koreakrigen i 1950 til 1953.

Nord-Korea har flere ganger protestert mot at amerikanske spionfly har operert i Nord-Korea.

U2-flyene går ekstremt høyt, 70 000 fot eller 21 336 meter, med en topphastighet på hele 764 kilometer i timen. Flyene har en motor og plass til én flyver. U2-flyenes høyteknologiske utstyr gjør det mulig å ta svært gode overvåkingsbilder i alle tuper vær - både om natta og dagen.

USA har vist verden overvåkingsbilder fra Nord-Korea under den verbale konflikten om Nord-Koreas kjernefysiske program.

U2-flyet spilte også en viktig rolle da USA fant ut at Sovjetunionen holdt på å utplassere atomraketter på Cuba i 1962.

CNN melder at U2-flyene også var involvert i Golf-krigen i 1991, og at de var med på å lokalisere de irakske utskytingsrampene for Scud-raketter.

Iraks leder, Saddam Hussein, har nektet FNs våpeninspektører å ta i bruk spionflyet over Irak for å forsøke å finne eventuelle hemmelige våpenlagre. Les mer om saken hos CNN her.

Les mer om saken hos Sky News her.

<B>STYRTET I DAG: Et eksemplar av det amerikanske spionflyet U2.