U2 til Valle Hovin

NEW YORK (Dagbladet): U2 spiller i Norge onsdag 6. august. Da kommer "POPmart"-turneen, og 40000 fans får se verdens største videoskjerm, giga-diskokule og U2 på Valle Hovin. I går presenterte Bono og co. verdensturneen i New Yorks største rabattbutikk. <

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens nyhet er at vi også skal spille i Sarajevo, fortalte Bono:

Vi ville svært gjerne spille der, men de ville ikke at det skulle ha preg av veldedighet, sier Bono og markerer at supergruppa som nå nesten er alene om å arrangere stadion-konserter, stadig beholder det engasjementet som skapte "Sunday Bloody Sunday"-låta i 1983.

Vi har de samme tankene som vi alltid har hatt. Vi har bare lært å få det til ikke å se ut sånn, flirte Bono mens diskokulene i supermarkedet sendte lysflekker på runddans mellom stativer med billigklær og sjokoladehyller.

Søte dadler til media, billige nylonmorgenkåper i stativene, skarpt neondagslys i det store supermarkedet på hjørnet av Broadway og Lafayette i New York. K-mart er rabattbutikken for alle.

- Betyr dette at musikken dere lager er bruk-og-kast, laget av billige materialer til nedsatt pris? var ett av spørsmålene.

-Jeg er enig i alt det du sier der, bortsett fra det med nedsatt pris, svarte Bono bak en slags Roy Orbison-brille med gult glass.

The Edge, Larry Mullen jr. og Adam Clayton satt under to supermarkedskilt; "Pop Group" og "Undertøy". I stativene hang det lyserøde og grønne morgenkåper i nylon.

- Hvorfor lanserer dere turneen i et supermarked?

- Jeg kan ikke nå helt huske hvorfor det ble sånn, men det virket veldig fornuftig da vi snakket om det den gangen," flirte Bono.

Pressekonferansen startet med direktefilmet ankomst av U2, så spilte bandet "Holy Joe", som er B-siden på "Discothéque" fra albumet "POP". Det er i salg i Norge fra 3. mars.

U2 viste også en video med dataframstilling av arenaene der konsertene skal arrangeres. En mer enn 30 meter høy McDonald's-liknende bue hvelvet seg over bandet som sto foran en videoskjerm så stor som en halv fotballbane.

Ja, hvorfor tror du det tok oss ni jævlige måneder å gjøre ferdig dette albumet? sa Bono da han ble spurt om gruppa er aktive deltakere i planleggingen av alle sider ved verdensturneen.

K-Mart-sensur

Men Bono ville ikke ta stilling til den spesielle supermarked-sensuren som K-mart-kjeden driver, ved å kreve alle obskøniteter fjernet fra CD-er som selges i deres platehyller. CD-ene utstyres også med aldersmerking etter hvor grovt innholdet i tekstene er.

Hvordan skal dere klare å overgå "Zooropa"-turneen?

- Bedre, større, høyere. Kanskje forsøker vi å skape de store stadion-mausoleene i stål og betong om til kjøpesentra, sa Bono.

The Edge sier at gruppa planlegger å spille både nye og gamle låter.

- Sist dro vi ut med vel åtte nye låter. Det blir antakelig det samme denne gangen, sier *Han og erklærer at dagens U2 er tilhengere av søppel og kitsch.

Bono ringer neppe

Bono tror ikke at han vil ringe politikere fra scenen på denne turneen slik han gjorde under "Zooropa".

Årets turné starter på askeonsdag i påskeuka i Las Vegas, sier Bono og beskriver U2 som det irske karneval.

Vi har alltid ønsket å være modige, sier han om U2s ambisjoner om å befinne seg på linje med Beatles, Sex Pistols, The Who eller hvem det var som toppet listene slik U2 gjør i dag.