- Uakseptabel, kortsiktig egoisme

SV-leder Audun Lysbakken reagerer på at torsken som skulle forsyne Nord-Norge, sendes til utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det Dagbladet avdekker i dag, viser en kortsiktig egoisme i stedet for langsiktig samfunnsånd, sier Audun Lysbakken.  

SV-lederen reagerer på tallene Dagbladet presenterer i dag: Av fjorårets leveringspliktige (se egen faktaramme) torskefangst fra Røkke-trålerne gikk 65,4 prosent til utlandet - bare 34,6 prosent gikk til foredlingsanleggene i Nord-Norge. Året før gikk 49,6 prosent av fisken til anleggene.  

KYSTOPPRØR: I dag demonstrertre SV-leder Audun Lysbakken - samnmen med flere hundre misfornøyde finnmarkinger - foran Stortinget. Misnøyen retter seg mot fiskerimilliardær Kjell Inge Røkke og norske fiskeripolitikere gjennom tiår. Foto: Øisten Monsen / Dagbladet Foto av Lysbakken: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KYSTOPPRØR: I dag demonstrertre SV-leder Audun Lysbakken - samnmen med flere hundre misfornøyde finnmarkinger - foran Stortinget. Misnøyen retter seg mot fiskerimilliardær Kjell Inge Røkke og norske fiskeripolitikere gjennom tiår. Foto: Øisten Monsen / Dagbladet Foto av Lysbakken: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Det medfører at selv om torskekvoten økte med 30 prosent i fjor, fikk likevel anleggene omlag 240 tonn mindre torsk enn året før.

- Dersom tallene stemmer, medfører det en helt uakseptable uthuling av leveringsforpliktelsene som skulle sikre helårsdrift av foredlingsanleggene, sier SV-lederen, som sluttet seg til flere hundre kystaksjonister som protesterte foran Stortinget i dag.

- Samfunnsøkonomisk ufornuftig  - Jeg tviler også veldig sterkt på at den måten å forvalte fiskeressursene på, er samfunnsøkonomisk fornuftig for Norge. Det som skjer nå, er at stor mengder fisk fryses ned for så å selges for en lavere pris enn om man foredler den i Norge. Isolert sett kan det lønne seg for den enkelte reder, men for landet vårt er regnestykket dårligere, fortsetter han.

SE TORSKEN: Tall Dagbladet har innhetent fra Havfisk og Norway Seafoods viser at to tredjedeler av torsken som skulle holde liv i foredlingsanleggene i Nord-Norge, gikk til utlandet. Grafikk: Kjell Erik Berg
SE TORSKEN: Tall Dagbladet har innhetent fra Havfisk og Norway Seafoods viser at to tredjedeler av torsken som skulle holde liv i foredlingsanleggene i Nord-Norge, gikk til utlandet. Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer

I forrige uka besøkte SV-lederen selv Norway Seafoods-anlegget i Mehamn i Øst-Finnmark, der ansatte i det Kjell Inge Røkke-kontrollerte Norway Seafoods nå venter oppsigelsesbrevene sine - selv om havet syder av fisk.   

Her startet også kystopprøret som siden har den spredd seg langs hele den nordnorske kysten - og som i dag har funnet veien til Eidsvolls plass utenfor Stortinget.  

- Jeg har selv møtt andre bedrifter som kunne fått tilgang til mer fisk, og som går godt. Og jeg har møtt arbeidere hos Røkke som går permittert mens havet koker av fisk. Da er det noe som ikke stemmer, sier Lysbakken.
 
- Noe er galt SV-lederen viser til at konserndirektør Olav Holst-Dyrnes i Kjell Inge Røkkes trålselskap, Havfisk, som mener det er galt å hevde at trålkvotene skulle dekke landindustriens behov.

GLAD FOR ENGASJEMENTET:Høyres fiskeripolitiske talsmann, stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen, sier han er glad for engasjementet - men mener sosialistene nå vasker hendene sine etter å ha styrt Fiskeridepartementet i åtte år.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
GLAD FOR ENGASJEMENTET:Høyres fiskeripolitiske talsmann, stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen, sier han er glad for engasjementet - men mener sosialistene nå vasker hendene sine etter å ha styrt Fiskeridepartementet i åtte år. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Vel, disse kvotene var i utgangspunktet gitt under klare forutsetninger om aktivitet på land. Jeg kan ikke forstå at man mener at man oppfylles disse når havet koker av fisk mens arbeiderne går permittert store deler av året, som de gjør i Mehamn. 

Som Dagbladet omtaler i dag, vil fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) til bunns i saken. Alle leveranser fra 2006 fra alle fartøy som har fisket leveringspliktig fisk, skal under lupen.  

I et brev Fiskeridepartementet har sendt til Fiskeridirektoratet, som forvalter og fører tilsyn med leveringsforpliktelsene, krever fiskeriministeren å få vite:

• Hvor stort kvantum og hvor stor andel av fartøyets leveringspliktige fangst som faktisk er levert til anlegget/ene som plikten prinsipalt er knyttet til
• Hvor stort kvantum og hvor stor andel av fartøyets leveringspliktige fangst som er levert til den samlede regionen som plikten subsidiært er knyttet til
• Hvor mye av denne fangsten som var fersk og hvor mye som var fryst, for begge de to øvrige punktene. 
 
- Jeg syns det er bra at Aspaker nå ber om en granskning. Men jeg syns det er synd at det måtte et oppslag i Dagbladet til. Det er bare noen få dager siden jeg spurte statsminister Erna Solberg (H) om dette i Stortinget, og da stilte hun seg hundre prosent bak Røkke. Det vitner om en regjering som ikke er på ballen i det hele tatt.

- Hva med den regjeringen du selv var en del av. Var den på ballen? 

- Nei, ikke nok. Jeg har sagt mange ganger at det burde ha skjedd mer. Vi var fornøyd med en god del av det vi fikk til. Det var blant annet utrolig viktig at vi fikk hindret privatiseringen av trålredernes såkalte strukturkvoter, sånn at disse trålkvotene ikke lenger er såkalt evigvarende. Vi fikk dessuten til en god del andre innstramminger. Men det er ingen hemmelighet at SV ønsket at vi skulle ha kommet lengre. Og det har også vært en god del saker der SV og Arbeiderpartiet har vært uenig, blant annet om hvor langt vi skulle gå i å styrke kystfiskerne. 

- Det er likevel en dramatisk forskjell mot denne regjeringen, som aktivt vil svekke leveringsplikten. De ønsker blant annet å den fra de enkelte kommunene og anleggene og knytte til den regionene i stedet, noe som vil være veldig negativt for flere finnmarkskommuner. Regjeringen vil også innføre evigvarende kvoter igjen, noe som altså betyr å gi Røkke og andre rikfolk makten over fisken vår i all framtid. Det er veldig dramatisk, fortsetter han.

Les også: Røkke-selskapene svarer på kritikken: - Vi følger reglene. 

RØKKE-HARME Kjell Inge Røkke var ikke Norges mest populære mann blant de oppmøtte på Eidsvolls plass da fiskere, aksjonister og politikere demonstrerte mot regjeringens fiskeripolitikk mandag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
RØKKE-HARME Kjell Inge Røkke var ikke Norges mest populære mann blant de oppmøtte på Eidsvolls plass da fiskere, aksjonister og politikere demonstrerte mot regjeringens fiskeripolitikk mandag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer