Politiet kjøpte helikopter fra italiensk selskap

- Uakseptabel risiko for grov korrupsjon

Norsk politi bruker 670 millioner kroner på nye helikoptre. Handelen er gjort med et selskap som anklages for grov korrupsjon.

KJØPTE HELIKOPTRE: Politidirektør Odd Reidar Humlegård (midten), statsråd Per-Willy Amundsen (t.h.) og politimester Hans Sverre Sjøvold har kjøpt nye politihelikoptre fra det italienske selskapet Leonardo. Etikkrådet til Oljefondet mener det er en uakseptabel risiko for grov korrupsjon i selskapet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KJØPTE HELIKOPTRE: Politidirektør Odd Reidar Humlegård (midten), statsråd Per-Willy Amundsen (t.h.) og politimester Hans Sverre Sjøvold har kjøpt nye politihelikoptre fra det italienske selskapet Leonardo. Etikkrådet til Oljefondet mener det er en uakseptabel risiko for grov korrupsjon i selskapet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Statsråd Per-Willy Amundsen, politidirektør Odd Reidar Humlegård og Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold poserte smilende foran et helikopter, etter at Politidirektoratet sist mandag inngikk en avtale med det italienske selskapet Leonardo om kjøp av tre helikoptre og en 10-årig drifts- og vedlikeholdsavtale – verdt hele 670 millioner kroner.

Mens Politidirektoratet forhandlet med Leonardo tilrådde Etikkrådet for Statens Pensjonskasse Utland – også kjent som Oljefondet – å utelukke Leonardo fra Statens pensjonsfond utland investeringsportefølje på grunn av en uakseptabel risiko for grov korrupsjon.

Grov korrupsjon

I en innstilling til Norges Bank, datert 8. desember 2016, er konklusjonen til Etikkrådet krystallklar:

«Etikkrådet tilrår å utelukke Leonardo fra Statens pensjonsfond utland på grunn av en uakseptabel risiko for grov korrupsjon».

5. mai i år besluttet Hovedstyret til Norges Bank, etter å ha behandlet tilrådningen fra Etikkrådet – som består av Johan H. Andresen (leder), Hans Chr. Bugge, Cecilie Hellestveit, Arthur Sletteberg og Guro Slettemark – å sette selskapet Leonardo til observasjon grunnet uakseptabel risiko for at selskapene medvirker til eller selv er ansvarlig for grov korrupsjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer