Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ungdomskriminalitet

- Uakseptabelt å angripe politiet

Jan Bøhler (Ap) mener det må reageres kraftig når ungdom angriper politiet. Han mener et angrep mot politiet er et angrep mot hele samfunnet.

STRENGE REAKSJONER: -Når politiet utsettes for angrep og vold er det intet mindre enn et angrep og en trussel mot oss alle. Det er fullstendig uakseptabelt, sier Stortingsrepresentant Jan Bøhler. AP. 
 Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
STRENGE REAKSJONER: -Når politiet utsettes for angrep og vold er det intet mindre enn et angrep og en trussel mot oss alle. Det er fullstendig uakseptabelt, sier Stortingsrepresentant Jan Bøhler. AP. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) slår fast at det ikke finnes noen som helst unnskyldning for å gå løs på politiet.

- Onsdag ble en kvinnelig politibetjent angrepet av tre unge tenåringsgutter da hun forsøkte å stanse en slåsskamp mellom elever på Lambertseter skole i Oslo. Forrige helg var det tre alvorlige hendelser natt til søndag da grupper av unge gikk løs på politiet. Når politiet utsettes for slike ting er det intet mindre enn et angrep og en trussel mot oss alle. Det er fullstendig uakseptabelt, sier Jan Bøhler til Dagbladet.

Angriper politiet

Han viser samtidig til at politiet i Oslo øst og sentrum de første fire månedene i år rapporterte om hele 105 tilfeller av vold, trusler og steinkasting mot politiet.

Bøhler frykter at dette tallet kan være langt høyere.

- Jeg har fått opplysninger fra politiet som jobber ute i gata, som tyder på at det er langt flere tilfeller av angrep og vold mot politiet, enn vi får vite via mediene.

- En politimann fortalte meg en tid tilbake at han hadde hatt en dramatisk opplevelse der han ble truet med pistol på kort hold. Gjerningspersonen fikk en dom på 30-40 dager. Noe som etter min mening ikke står i noe forhold til alvoret i handlingen.

- Jeg mener samfunnets reaksjon i slike saker må være mye sterkere, sier Bøhler.

- Reagerer kraftig

- Det er ingen som helst akseptabel unnskyldning for å gå løs på politiet. Noen gjør det fordi de påvirkes av gjengmiljøer og deres dyrking av gangsterkultur, der politiet er fienden. I disse miljøene gir det dessverre status å utfordre politiet og skryte til hverandre i sosiale medier og ellers om hva de har gjort. Det kan i neste omgang være en måte å «kvalifisere» seg til å bli tatt opp i gjengene. Andre angriper politiet i ruspåvirket tilstand, eller fordi de går på steroider som gjør dem aggressive og voldelige, sier Bøhler.

- Uansett mener jeg at vi må reagere sterkt og unisont når politiet møter vold og trusler.

- Omfattende tiltak

Bøhler mener det er på tide å se på en heving av de øvre strafferammene i de mest alvorlige sakene med angrep på politiet, noe som også vil bidra til at straffeutmålingen som helhet dras oppover.

- Det er ikke Stortinget som styrer domstoler og påtalemyndighet, men vi har en plikt og rett til å følge med på at lovene fungerer etter hensikten.

- Når det gjelder de som er under strafferettslig alder (15 år), kan angrep og trusler mot politiet være en tidlig start på en farlig og langvarig kriminell karriere. Det er desto viktigere å sette i gang omfattende tiltak fra skole, barnevern til psykisk helse, og ikke la det være med en bekymringsamtale med foreldrene.

Motivasjon

Bøhler viser til at noen få unge ikke viser vilje eller motivasjon til å komme ut av kriminaliteten.

- Gjennom gjentatte svært voldelige og farlige handlinger skaper de stor utrygghet i lokalmiljøet. For å møte denne utfordringen er det etablert noen ungdomsplasser i kriminalomsorgen. De ligger utenfor fengsel for å skille de unge fra de voksne kriminelle. Den harde ungdomskriminaliteten har økt.

- Et enkelt og viktig tiltak for at samfunnet skal kunne møte den utfordringen disse få unge representerer, vil være øke antall ungdomsplasser i kriminalomsorgen, sier Bøhler.

- Bjørnetjeneste

- På samme måte må vi for de i alderen 15-18 år reagere klart og sterkt mot de som går løs på politiet. Her må også ungdomsplassene i kriminalomsorgen kunne brukes, så de kan få ubetinget straff i alvorlige saker. Vi må sette ned foten for å forebygge at de fortsetter på en ødeleggende kriminell løpebane.

- Vi gjør både dem og oss en stor bjørnetjeneste hvis de unge opplever at reaksjonene ved angrep på politiet er bagatellmessige, sier Jan Bøhler.

Det gjelder å ta tak i dette mens vi er i en tidlig fase i forhold til mange andre land, ellers setter vi tryggheten vår i framtida på spill. Et angrep på politiet er et angrep på oss alle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!