TRUET: FNs spesialutsending til Krim, Robert Serry, ble truet av væpnede menn og tvunget til å avslutte oppdraget sitt i dag. Foto: Vasily Fedosenko / Reuters / NTB Scanpix
TRUET: FNs spesialutsending til Krim, Robert Serry, ble truet av væpnede menn og tvunget til å avslutte oppdraget sitt i dag. Foto: Vasily Fedosenko / Reuters / NTB ScanpixVis mer

- Uakseptabelt at FN-utsending ble tvunget til å forlate Krim

Truslene mot FNs spesialutsending til Krim, Robert Serry, var en uakseptabel provokasjon, sier visegeneralsekretær Jan Eliasson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Serry ble tvunget til å avbryte sitt oppdrag på Krim etter å ha blitt truet av væpnede menn onsdag.

- Vi ser det som et tegn på den ustabile og uforutsigbare situasjonen som råder først og fremst på Krim-halvøya. Men vi kommer naturligvis til å fortsette vår innsats og holde kontakt med alle deler av Ukraina, inklusiv på Krim-halvøya, sier Eliasson til det svenske nyhetsbyrået TT.

Serry var blitt sendt til Krim av generalsekretær Ban Ki-moon for å skaffe seg en oversikt over situasjonen der.

- Vi hadde informert den ukrainske regjeringen om at han skulle dit, og at han skulle få den støtten han trengte i denne situasjonen, men det holdt tydeligvis ikke, sier Eliassen.

- Episoden sier noe om hvor farlig situasjonen fortsatt er, det er stadig tendenser til vold og demonstrasjoner i de østlige delene av Ukraina, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Væpnede menn Først meldte Ukrainas utenriksdepartement at Serry ble holdt fanget av væpnede menn i Simferopol, men FNs visegeneralsekretær Eliasson sa senere at det ikke hadde vært noen bortføring.

- Han ble ikke bortført, men han ble alvorlig truet, sier Eliasson, som selv er i Ukrainas hovedstad Kiev.

Serry ringte Ukrainas viseutenriksminister og beskrev hendelsene mens de skjedde, opplyste departementets pressesekretær Jevhen Perebijnis.

- Da han forlot marinens hovedkvarter i Simferopol, ble bilen hans blokkert av ukjente, væpnede menn i uniform som sa de hadde ordre om å bringe ham til flyplassen. Han nektet, og de holder ham fortsatt, sa pressesekretæren mens dramaet fortsatt pågikk.

- Putin, Putin Serry forlot stedet til fots, og ifølge den britiske TV-kanalen ITNs reporter, som var sammen med spesialutsendingen, søkte han tilhold i en kafé. Derfra ringte han både Eliasson i Kiev og med Ukrainas viseutenriksminister.

Uidentifiserte, væpnede menn holdt vakt over ham på utsiden av kafeen mens den ble omringet av en menneskemengde som ropte «Putin, Putin!»

FN-utsendingen skal så ha sagt seg villig til å avslutte oppdraget og bli brakt til flyplassen. ITNs reporter skrev på Twitter at han så utsendingen gå ut av kafeen og inn i en bil.

(NTB)